El codi d'ètica obre una altra esquerda entre els Mossos i la cúpula d'Interior

Els sindicats amenacen de manifestar-se si el departament aprova el projecte per decret del govern

El projecte de codi d'ètica podria crear una altra esquerda entre els sindicats dels Mossos d'Esquadra i la cúpula del Departament d'Interior, que ahir va tornar a reiterar la seva intenció de tirar endavant la proposta tot i no tenir el suport necessari del Consell de la Policia de Catalunya, que dilluns va rebutjar de forma clara i molt contundent –23 vots en contra, 4 a favor, dues abstencions i un vot en blanc– el codi ètic en una votació secreta demanada pels sindicats. Interior esgrimeix que la votació era un simple tràmit i que no tenia caràcter vinculant i que, per tant, no té cap tipus d'obligació d'aturar la tramitació del codi, en el qual es recullen els principis ètics de la policia vers els ciutadans i vers la pròpia policia, i que «no té caràcter sancionador».

Els sindicats dels Mossos d'Esquadra, però, no comparteixen aquesta opinió del Departament d'Interior. Asseguren que Interior no té «legitimitat democràtica» per aprovar el projecte per decret del govern, ja que la proposta només va obtenir quatre vots a favor del Consell de la Policia de Catalunya, en el qual hi ha representats, a parts iguals, els sindicats del cos de la policia catalana (16) i membres del departament (16), entre ells alguns comandaments de la policia, com el comissari Josep Milan, actual subdirector operatiu del cos, i el secretari de Seguretat Pública, Joan Delort. Tots els sindicats de la policia catalana, que sempre han mostrat la seva oposició a la proposta del codi ètic perquè consideren que és «innecessari» –al·leguen que ja existeix un reglament europeu de bones pràctiques– i «altament fiscalitzador» –diuen que reglamenta com han de ser les actuacions dels agents sense tenir en compte les instruccions internes del cos–, han anunciat que tornaran al carrer a manifestar-se si Interior intenta aprovar el codi d'ètica per decret. De fet, els sindicats no descarten mobilitzar-se de forma unitària contra el Departament d'Interior, tal com ja han fet en altres enfrontaments amb l'actual cúpula del departament, com la multitudinària manifestació de juny del 2007, en la qual més de 4.000 agents –la xifra més alta de la història– van demanar la dimissió del conseller Joan Saura pel descrèdit del cos en relació amb els casos de maltractament a la comissaria de les Corts o les protestes per la posterior instal·lació de càmeres a les dependències, entre d'altres. Les desavinences entre els Mossos i la cúpula d'Interior han estat constants en els darrers anys.

A més del rebuig dels sindicats –que era previsible, tot i les negociacions d'última hora amb el secretari general, Joan Boada, per arribar a un acord–, el Departament d'Interior s'enfronta a una important crisi interna després que set dels membres que representen el departament en el Consell de la Policia votessin, sorprenentment, en contra del codi d'ètica en la votació secreta de dilluns. Tot i això, el Departament d'Interior no es planteja modificar ni una coma del projecte, que ha estat impulsat pel Comitè d'Ètica, dirigit per l'exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo, i que segons el Departament d'Interior ha estat «consensuat» amb els sindicats. En un principi tampoc està previst que el comitè es reuneixi en els propers dies per replantejar-se el codi. Ahir cap dels seus membres va voler fer declaracions a aquest diari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.