Càstigs més severs contra els reincidents, els violadors, els grafiters i els esquàters

La reforma penal permetrà empresonar els carteristes el cap de setmana i vigilar els agressors sexuals quan surtin de la presó

Una esmena pactada a última hora per CiU i reclamada des de l'Ajuntament de Barcelona ha permès introduir en la reforma del Codi Penal, aprovada ahir al Congrés, un càstig més dur per als reincidents, sobretot per als autors dels furts, que fins ara pel fet de robar quantitats inferiors als 400 euros eren tractats amb una certa impunitat, tot i la gran quantitat de faltes que acumulaven. Amb el nou Codi Penal, es preveu crear un registre de multireincidents que permeti als jutges conèixer per la via telemàtica els antecedents del delinqüent. Això permetrà que, si un reincident comet en un any tres faltes de furts –fins ara eren quatre–, se li pugui imputar un delicte. Enviar a la presó els multireincidents els caps de setmana i festius també és una novetat que s'inclou en la reforma. Fins ara el jutge podia condemnar l'autor del furt a la pena privativa de llibertat de localització permanent al domicili, mesura que actualment els jutges apliquen en només un 8% dels casos, ja que la majoria de condemnes acaben en una multa. La pena només preveu enviar el multireincident a la presó els caps de setmana i festius per no sobresaturar els centres penitenciaris i aprofitar els dies en què els reclusos de tercer grau surten de la presó per anar a dormir a casa.

Delictes de trànsit.

La reforma penal ha suavitzat un dels articles en matèria de seguretat viària, el que fa referència a superar en 60 km/h el límit de velocitat en via urbana i en 80 km/h en carreteres interurbanes. Fins ara, si els conductors infringien aquest apartat, eren castigats a penes de presó o a una multa i a treballs en benefici de la comunitat. La modificació només canvia una i per una o, i ara els conductors podran escollir entre una de les tres penes.

Esquàters i grafiters.

La modificació penal suprimeix les penes de presó previstes per als top manta quan el benefici de la venda no superi els 400 euros, però augmenta el càstig per als esquàters i els grafiters. Ocupar un habitatge podrà ser castigat amb penes de presó d'un a dos anys –ara comportava una sanció econòmica–, i la persona que sigui enxampada fent un grafit a béns públics o privats podrà ser sancionat amb una localització permanent al domicili de dos a sis dies o amb treballs en benefici de la comunitat.

La reforma, que continuarà ara la tramitació parlamentària al Senat, modifica 150 articles i endureix les penes pel que fa als delictes de corrupció i terrorisme.

[Més informació, a la secció d'Europa-Món.]

S'endureix el càstig als agressors sexuals

La reforma del Codi Penal també posa èmfasi a endurir les penes contra els agressors sexuals, sobretot en el cas dels pederastes. En aquest sentit, s'augmenta la pena de presó a fins a 15 anys per a aquelles persones que abusin sexualment de menors de 13 anys. A més, s'introdueix la possibilitat de privar els pares de la custòdia dels seus fills per protegir el menor i també es tipifica com a delicte la captació de nens per participar en espectacles pornogràfics. Una altra modificació que afectarà de ple els delinqüents sexuals és l'aplicació de la llibertat vigilada en agressors sexuals i en terroristes, que es pot allargar durant deu anys després d'haver complert la condemna. La mesura inclou el seguiment telemàtic del delinqüent i la prohibició que s'aproximi a les seves víctimes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.