El PEN Català denuncia a les Nacions Unides que l'ús del català en la justícia és «anecdòtic»

«Acceptar la cooficialitat és acceptar el genocidi», diu la presidenta de l'entitat

«Acceptar la cooficialitat és acceptar el genocidi.» En aquests termes s'expressava ahir la presidenta del PEN Català, Dolors Oller. L'organització que presideix havia portat dimecres a Ginebra un informe titulat La llengua catalana i l'administració de Justícia a Catalunya: Vulneració d'un dret fonamental dels ciutadans, per elevar a les Nacions Unides la denúncia de la situació de desigualtat que pateix la llengua catalana a Catalunya, ofegada en favor del castellà, sobretot en l'àmbit judicial. Les Nacions Unides avaluen periòdicament la situació dels drets humans a diversos països a partir d'informes d'ONG, d'institucions i dels mateixos governs. Enguany era el torn de l'Estat espanyol.

La delegació de l'Estat respondrà avui totes les recomanacions rebudes, que malgrat tot «no seran vinculants», tal com lamentava Carme Arenas, secretària general del PEN Català. Arenas admet que són conscients «del caràcter simbòlic de l'informe, escrit fa un any», però que alhora resulta «de rabiosa actualitat». La gravetat de la situació actual, amb Catalunya esperant la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut, els obliga, diu, a entrar també en temes legals. En l'informe es compara la situació de llengües minoritàries en altres estats plurilingües, com ara Suïssa i Bèlgica; s'hi destaquen fets com ara que «el català no és necessari per aconseguir una plaça de jutge a Catalunya»; s'hi indica que «el darrer intent d'equiparar la situació legal de les dues llengües mitjançant la proposta de l'Estatut ha acabat amb un recurs al TC», i s'hi recomana emprendre accions per reparar les violacions dels drets culturals catalans.

El marc escollit per presentar l'informe va ser un esmorzar organitzat a la llibreria Laie de Barcelona, per la Federació d'Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR). A l'acte, també s'hi va sentir la veu de la periodista tunisiana Sihem Bensedrine, redactora en cap de Ràdio Kalima des del 1999 i acollida a Barcelona pel programa Escriptor refugiat del PEN Català. Compromesa amb els drets humans, Bensedrine ha viscut greus assetjaments policials, ha estat empresonada i ha patit una forta campanya de difamació al seu país, controlat amb mà de ferro per Ben Alí, explica.

D'altra banda, ahir, Horitzó Europa i Òmnium Cultural van presentar les conclusions del seu test sobre l'estat dels acords del 2005 pels quals les institucions europees es comprometien a utilitzar el català. El resultat, diuen, va ser desolador: la majoria de les clàusules previstes encara no s'apliquen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.