La mort dels nens a Lloret és la fi de la fugida de la mare homicida i el pare pederasta

Les criatures eren filles de Martin Anthony Smith, buscat per pederàstia i detingut al domicili de la mare a Barcelona

Lianne Ross Smith, de 43 anys, actualment tenia quatre fills: Rebecca, de 5 anys i Daniel, d'11 mesos, els dos nens morts dimarts a Lloret, i dos fills més, entre ells una noia que ja és major d'edat, fruit d'una altra relació, que es van quedar a la Gran Bretanya. Fins al desembre del 2007, Martin Anthony Smith i Lianne van viure a Lichfield, una població de la regió de Staffordshire. A partir d'aquell moment, la parella i la seva filla Rebecca, van desaparèixer. La desaparició va coincidir en el temps amb una ordre de recerca internacional que es va passar a la Interpol contra Martin Anthony Smith, que era sospitós d'agressions sexuals a menors i exhibicionisme. Tot apunta que una de les persones que va denunciar Smith per abusos sexuals va ser precisament la seva fillastra, la filla gran de Lianne. Sembla que la mare no va donar credibilitat a la seva filla i va optar per donar suport al seu home i va fugir amb ell i es va emportar la filla que tenien en comú, Rebecca. Des de la seva desaparició, Rebecca, nascuda el 15 de juliol del 2004, figurava a les llistes de nens desapareguts buscats a la Gran Bretanya i en la seva fitxa com a circumstàncies del cas hi apareixien les fotos del seu pare i la seva mare, com les persones que se l'havien endut, a banda dels telèfons de l'oficina de persones desaparegudes on s'instava a trucar en cas que es tinguessin notícies del parador de la menor. Daniel, el nen petit, no apareixia enlloc als webs de recerca britànics, ja que no havia nascut quan la seva germana i els seus pares van desaparèixer.

Martin Anthony Smith va passar a formar part de la llista de Crimestoppers, una singular ONG britànica que té com a funció la localització de delinqüents evadits del país i amagats sobretot a l'Estat espanyol. Smith també va ser inclòs des del setembre del 2009 en la llista dels mes buscats en l'operació Captura, una iniciativa coordinada entre les policies britàniques i de l'Estat espanyol. Aquest home tan buscat va ser localitzat finalment pels Mossos d'Esquadra a Barcelona, al 6è 1a del número 368 bis de la travessera de Gràcia, que es va convertir en el refugi de la parella, la seva filla Rebecca i el nen, Daniel, d'onze mesos, que podria haver nascut quan ja eren a Catalunya. A l'home, els veïns l'havien vist molt poc perquè amb prou feines sortia del pis. Lianne Ross sí que acostumava a passejar amb els dos fills pel barri i aparentava portar una vida normal. Anava a comprar i tot sovint entrava al quiosc de sota de casa per comprar a la filla un conte d'adhesius quan tornaven de l'escola, abans de pujar a casa. «Semblava una dona normal i era molt agradable. Sovint em creuava amb ella a la porteria i jo saludava els nens», recordava ahir una veïna, encara sorpresa per la notícia.

Escorcoll a Barcelona

Dimarts al vespre, després de detenir la mare, agents de la policia científica dels Mossos d'Esquadra van anar al pis de la família Smith per inspeccionar-lo i tractar de trobar altres indicis i pistes que ajudin els investigadors a recompondre el trencaclosques d'aquest macabre succés. Els Mossos van precintar el pis.

Parapsicòleg i vident

Els últims anys que va viure a la Gran Bretanya, Martin Anthony Smith va treballar a l'empresa Target Management al municipi de Brampton i tenia diversos negocis a l'entorn de Cumbria. Però era un gran aficionat al món dels vidents i s'autodefinia com a professional de l'ocultisme i deia que era mèdium. Aquesta afinitat amb tot el que està relacionat amb la parapsicologia va arribar fins al punt que va fer el seu debut a la televisió britànica el 2007 en un programa especial sobre cases encantades a Cumbria. Posteriorment, se li va proposar formar part de l'equip del programa de televisió per satèl·lit Most Haunted, per investigar fenòmens paranormals a Brougham Hall, prop de Penrith.

Por de perdre els nens

Set dies després de la detenció de Smith a Barcelona, Lianne, va arribar a Lloret, en cotxe, amb els dos nens i va agafar una habitació a l'hotel Miramar, de quatre estrelles, situat al passeig Marítim. La dona va pagar per endavant i ella i la mainada es van convertir en uns ostes normals, almenys fins al dimarts al matí, quan va penjar a l'habitació que ocupaven, la 101, el rètol de «no molestin». I cap a la una, va baixar a recepció i va demanar que avisessin a la policia. Quan els municipals van entrar a l'habitació, van trobar els nens morts al llit. Lianne va confessar que els havia asfixiat amb una bossa de plàstic i que ho havia fet perquè temia que els serveis socials se li emportessin els nens.

Silenci al carrer, declaració al jutjat

Lianne Ross Smith continua detinguda a la comissaria de Blanes i és previst que en les properes hores, abans no s'esgoti el termini de 72 hores, passi a disposició judicial i sigui sotmesa a una prova pericial psiquiàtrica per determinar si té algun desequilibri mental.

L'Ajuntament de Lloret ha convocat per aquest matí, cinc minuts abans de les 11, una concentració per fer un minut de silenci per mostrar la consternació de la població per la mort dels dos nens. Ahir, davant de l'hotel Miramar, hi havia rams de flors i un osset de peluix per recordar les dues víctimes. L'habitació on van morir continua precintada.

Extradit i davant del tribunal

Martin Anthony Smith, després de ser detingut a Barcelona en compliment de l'ordre internacional de recerca, va ser traslladat a l'Audiencia Nacional, òrgan competent per autoritzar l'extradició que demanaven les autoritats britàniques. Es va autoritzar i l'extradició es va executar dimarts, el dia del crim, i ahir Smith va ser posat a disposició del tribunal de Carlisle per ser interrogat en relació amb les tretze acusacions d'agressió sexual que se li formulen i també per haver incomplert les condicions de la seva llibertat provisional, en fugir del país, quan ho tenia prohibit ja que estava sota sospita i era investigat per agressió sexual, després que la filla de la seva dona el denunciés. La premsa britànica apuntava ahir que Smith es va assabentar, quan era davant del tribunal, que la seva dona havia posat fi a la vida dels nens i que va reaccionar manifestant que volia suïcidar-se. Smith continuava ahir sota custòdia judicial al seu país.

Mentrestant, és previst que avui es realitzi l'autòpsia als cossos dels nens, que haurà de certificar si, com tot indica, van ser asfixiats. Els especialistes forenses també agafaran mostres i buscaran si hi ha indicis que poguessin revelar que haguessin estat víctimes d'agressió sexual en algun moment de la seva vida.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.