Successos

La parricida de Lloret es va intentar suïcidar la mateixa nit que va matar els seus fills

Se sentia culpable perquè arran d'una denúncia que va presentar per robatori al pis de Barcelona van trobar i detenir el marit

Lianne Ross Smith no va poder suportar que per culpa seva haguessin detingut Martin Anthony Smith. És per això que es va intentar suïcidar després de matar els seus fills. Tot plegat va tenir lloc després que la dona es va presentar en una comissaria dels Mossos d'Esquadra per denunciar que els havien entrat a robar al 6è 1a del número 368 bis de la travessera de Gràcia de Barcelona. Aquest pis es va convertir en el refugi de la parella, la seva filla Rebecca i el nen, Daniel, d'onze mesos, que va néixer quan ja eren a Catalunya. Arran d'aquesta denúncia, els Mossos d'Esquadra van detectar que ella i la nena, com a desaparegudes, i el seu marit, com a sospitós de pederàstia, eren buscats per la justícia britànica des del desembre del 2007. Els agents van muntar una operació de seguiment i vigilància de Lianne Ross Smith que va acabar el 7 de maig amb la detenció de Martin Anthony Smith, que no solia sortir del seu pis.

La innocència del marit

Lianne Smith creia fermament que el seu marit era innocent, i així ho va assegurar en una entrevista en un diari britànic l'endemà de la detenció de l'home. Martin Anthony Smith va ser detingut per primera vegada el novembre del 2007, quan la parella havia estat junta durant 15 anys després del fracàs del primer matrimoni de la dona. Llavors, en una sèrie de trucades i correus electrònics a un amic publicista, la dona va explicar que se sentien preparats per fer front a un judici per les acusacions contra el seu marit, que es remunten al 1995. Però el punt d'inflexió va ser quan els serveis socials britànics van obrir un procediment de protecció infantil per a la seva filla Rebecca. Va ser llavors quan van témer perdre la filla i la parella va decidir fugir de la Gran Bretanya amb tan sols dues bosses de roba i una caixa de joguines per a la criatura, i abandonant les dues cases que tenien. «Becky ho era tot per a nosaltres, era el centre de les nostres vides i per això vam fugir», assegura Lianne Smith en un correu electrònic. «Sempre he cregut en la innocència del meu marit, i si ni tan sols hagués tingut un dubte que era culpable, jo hauria decidit posar fi a la nostra relació», va confessar la mare.

Junts van refer la vida a Catalunya. La seva primera destinació va ser precisament Lloret de Mar, on van viure-hi tres setmanes. Posteriorment es van traslladar a Barcelona, on el juny del 2009 va néixer Daniel Smith.

Se sentia pressionada

Però tot va canviar quan els Mossos d'Esquadra van detenir Martin Anthony Smith. La dona es va sentir sola amb la responsabilitat de cuidar els nens. La seva desesperació la va portar a fugir de Barcelona i allotjar-se a l'hotel Miramar de Lloret de Mar. Ho va fer perquè se sentia pressionada pels serveis socials i temia que aquests li prenguessin la custòdia dels nens.

Un cop a l'hotel, i tres dies després de la seva arribada, durant la nit de dilluns a dimarts, la dona va asfixiar les dues criatures amb una bossa de plàstic. Posteriorment, ella també es va posar la bossa al cap per treure's la vida, però no se'n va sortir. Després de passar tota la nit al costat dels cossos sense vida de la Rebecca i en Daniel, va fer el cor fort i va baixar a la recepció de l'hotel Miramar per demanar als responsables de l'establiment que truquessin a la policia per confessar que havia matat les criatures.

Ni rastre d'atac sexual

En l'autòpsia que van realitzar ahir els forenses no es va detectar cap indici d'agressió sexual en els cossos de Rebecca i Daniel Smith, els dos fills que Lianne Smith va confessar haver mort. Els abusos, com ara tocaments, en cas que haguessin existit, són impossibles de detectar a través d'una autòpsia. L'anàlisi dels cossos va certificar també que les criatures estaven molt ben alimentades i ben cuidades en l'aspecte higiènic. Els forenses també van constatar que la mort s'havia produït per asfíxia, és a dir, compatible amb la manera com la dona assegura que els va matar: posant-los una bossa de plàstic al cap per impedir-los respirar. De totes maneres, s'han enviat mostres biològiques al laboratori de tòxics per comprovar que els nens no haguessin ingerit alguna substància narcòtica abans de ser asfixiats. També s'han agafat mostres per extreure l'ADN dels dos cossos, que es compararan entre si per certificar que es tracta de germans dels mateixos pares.

Un escriptor a l'ombra

Lianne Smith treballava fent classes d'anglès a Barcelona i era sempre ella l'encarregada d'anar a l'escola de la seva filla Rebecca, ja que Martin feia vida de fugitiu i es quedava amagat al pis. Quan la directora de l'escola li va preguntar per què no hi anava mai el pare, la dona li va dir que era escriptor, que treballava sempre a les nits i per això durant el dia dormia. Quan Martin Smith va ser detingut, els Mossos li van comunicar que al seu país constaven ella i la seva filla Rebecca com a desaparegudes i li van demanar si volia que comuniquessin la seva situació i ella els va dir que no. Els Mossos van fer comprovacions bàsiques sobre l'estat dels fills i van fer gestions a l'escola de Rebecca i van arribar a la conclusió que estaven ben atesos. Avui Lianne passarà a disposició del jutjat de Blanes, que haurà de decidir sobre la seva situació personal. Ahir, mig centenar de persones es van concentrar a Lloret per mostrar el seu condol per la mort dels dos nens.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.