Successos

judicial

Girona ja tindrà el gener que ve quatre jutjats especialitzats

Entra en funcionament el sisè jutjat penal, dedicat a la violència de gènere

El jutjat d'instància número 6 s'especialitzarà i quedarà transformat en el jutjat mercantil número 1

L'any 2011 regalarà a les comarques gironines més jutjats, més places per a magistrats i, el present més preuat en l'àmbit judicial, les especialitzacions. Segons l'acord del Consell de Ministres del 24 de juny passat, l'any vinent entrarà en funcionament el sisè jutjat penal de Girona i el sisè jutjat de primera instància i instrucció de Blanes, i es dotarà la secció primera de l'Audiència de Girona d'un magistrat més.

A més, el jutjat de primera instància número 6 de Girona s'especialitzarà i quedarà transformat en el jutjat mercantil número 1 de Girona. De fet, aquest jutjat ja assumia fins ara els afers mercantils, però compaginava aquesta tasca amb altres casos civils.

Penal especialitza

El jutjat penal número 6 de Girona ja neix amb una especialització, ja que es farà càrrec de jutjar tots els casos de violència sobre la dona. Actualment, quan entra als jutjats de Girona una denúncia sobre alguna amenaça o agressió entre membres d'una parella, el cas ja s'instrueix sota un mateix criteri judicial, ja que des de finals del 2007 es va crear l'especialització, amb el jutjat de violència sobre la dona número 1 de Girona.

A l'hora de celebrar-se el judici, però, els casos es repartien entre els cinc jutjats penals que fins ara hi ha a la ciutat de Girona. Amb l'entrada en funcionament del jutjat penal especialitzat, tot el procés serà vist per magistrats especialistes, ja que fins i tot en cas que el procés acabi amb una apel·lació, també serà traslladat a la secció quarta de l'Audiència, també especialitzada en afers de violència de gènere. “L'especialització és important per unificar criteris judicialment”, destaca el president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba.

Quatre d'especialitzats

Amb aquest jutjat especialitzat i amb la creació del primer jutjat mercantil de Girona, ja seran quatre els jutjats especialitzats que tindrà la capital, que se sumen al jutjat de família i al jutjat de menors. “De mica en mica aconseguim les especialitzacions que ja hi ha en altres grans capitals, com Barcelona i Madrid; tot plegat és un reflex de la quantitat i qualitat dels organismes judicials en la jurisdicció gironina”, explica el president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba.

Fernando Lacaba destaca també que hi haurà una altra plaça de magistrat per a la secció primera de l'Audiència de Girona, de manera que aquest organisme ja disposarà de quinze magistrats repartits en les quatre seccions. El creixement d'aquest organisme en els últims anys és important, ja que quan Lacaba va començar el seu primer mandat només hi havia tres seccions i nou magistrats.

Canvi a menors

D'altra banda, al jutjat de menors també hi ha canvis. La jutgessa titular d'aquest jutjat, Cristina Delgado Moro, ha anat a cobrir una plaça de fora de Catalunya i, des del 28 d'octubre passat, al capdavant de la jurisdicció de menors hi ha una substituta, la magistrada Pilar Abella.

LA XIFRA

4
jutjats especialitzats.
El jutjat mercantil, el de família, el de violència domèstica i el de violència sobre la dona.

LA FRASE

Ens equiparem a altres capitals, i això és un símptoma de quantitat i qualitat judicial a Girona
Fernando Lacaba
president de l'audiència
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.