Successos

crim organitzat

Els EUA, preocupats per la màfia russa a la Costa Brava

En un informe filtrat per la web Wikileaks, l'ambaixada americana detalla les facilitats que els mafiosos russos troben a Catalunya

Els EUA van oferir col·laboració als fiscals catalans

Alguns dels documents filtrats per la web Wikileaks mostren la preocupació dels Estats Units per la presència de la màfia russa a Catalunya. En un despatx de l'ambaixada nord-americana a Madrid cap a les autoritats de Washington de finals del 2009, es considera una amenaça els grups procedents de Rússia que s'instal·len al litoral català, principalment la Costa Brava i els voltants de Barcelona. De fet, els diplomàtics dels EUA van oferir, durant una trobada, col·laboració en la lluita contra el diner negre i el blanqueig de capital als caps de les fiscalies antidroga i anticorrupció de Barcelona, que aquests van agrair. L'informe explica que els nous líders russos arriben a Catalunya com a turistes i s'hi queden en adonar-se de les oportunitats que ofereix el “dèbil control” sobre els grans fluxos monetaris i la “bombolla” immobiliària a les zones turístiques.

Una de les coses que, segons l'informe, preocupen més l'ambaixada nord-americana és la corrupció dins del sistema judicial, tot i que, sorprenentment, hi esmenten com a font l'escriptor italià Roberto Saviano, amenaçat de mort per la màfia, que va afirmar que “el sistema judicial espanyol està tan corromput que la màfia no necessita corrompre els jutges”.

Fonts judicials van explicar a l'ACN que les trobades amb les autoritats nord-americanes es van produir perquè aquestes estaven interessades en la lluita contra el crim organitzat que es porta a terme a l'Estat espanyol i a Catalunya en concret, com per exemple en l'operació Java del març passat, en què es va detenir desenes de membres de la màfia georgiana. Les mateixes fonts van dir que els investigadors dels EUA estan a les “beceroles” de la lluita contra el crim organitzat internacional en comparació amb l'eficàcia demostrada a l'Estat.

LA FRASE

Hi arriben com a turistes i s'hi queden en adonar-se del dèbil control que hi ha al país
Ambaixada dels Estats Units a l'Estat espanyol
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.