Successos

ASSASSINATS A OLOT

Els perits comencen a avaluar l'estat mental de Joan Vila

La setmana passada el van dur a la Ciutat de la Justícia per fer-li les primeres proves pericials psiquiàtriques

El director de La Caritat va visitar durant anys com a psicòleg l'ara assassí en sèrie confés

Joan Vila Dilmé, l'auxiliar d'infermeria que ha confessat haver matat 11 ancians a La Caritat d'Olot, va ser traslladat el dimecres de la setmana passada des de la presó de Can Brians fins a les dependències de la Ciutat de la Justícia per sotmetre'l a les primeres proves psiquiàtriques dels especialistes de l'Institut de Medecina Legal. Aquestes anàlisis, que tindran continuïtat, serveixen per fer un examen mental de l'assassí en compliment del que va ordenar el jutge Leandro Blanco, que instrueix el cas dels assassinats en sèrie comesos al geriàtric. Els psiquiatres de Can Brians, que estan en contacte amb ell cada dia, també fan la seva pròpia avaluació.

Després de la confessió que el convertia en assassí en sèrie, Vila ha esdevingut un objecte d'interès per als professionals de la psiquiatria. Però anteriorment, durant gairebé vint anys, Vila ja havia estat un assidu de les consultes dels psiquiatres i els psicòlegs, que no li havien detectat cap alteració mental més enllà d'un trastorn d'ansietat i depressió, inestabilitat laboral, immaduresa i dificultats per assumir la seva suposada homosexualitat.

Psicòleg i director

Es dóna la circumstància que un dels psicòlegs que van tractar Vila durant set o vuit anys va ser Joan Sala Bartrina, que és precisament el director de La Caritat. Sala tractava Vila a la seva consulta privada i en combinació amb el psiquiatre de Girona que també el tractava i el medicava. Consta que Joan Vila ja anava a la consulta de Sala el 1999, i hi continua anant, segons consta als informes del psiquiatre inclosos a la causa.

Fins al 2008, quan el psiquiatre li va recomanar que anés a la consulta d'una psicòloga d'un gabinet d'especialitats mèdiques, que és la que li va continuar fent el tractament, Sala era el psicòleg de Vila quan l'auxiliar d'infermeria treballava al geriàtric el Mirador de Banyoles, i ho va ser durant una temporada quan Vila ja era a La Caritat (va començar el desembre del 2005) i una temporada quan ell ja es va incorporar com a director del geriàtric, després que en marxessin les monges, que hi van estar fins al gener del 2007. El jutge ha preguntat diversos cops a Vila si havia explicat als terapeutes el que feia amb els ancians, però ell sempre ha negat haver confessat a ningú, abans de la seva detenció, els crims que perpetrava aprofitant la seva situació amb la gent gran.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.