Successos

tarragona

Apareixen dues taques de més de 2 km² davant el port

Repsol admet un primer vessament de 100 litres de fuel però qüestiona que una segona fuita de 5.000 a 15.000 litres sigui seva

Ahir es va evitar que afectessin les platges i avui s'acabaran de retirar

Alerta, un altre cop, a la costa tarragonina. La direcció general de Protecció Civil de la Generalitat va haver d'activar el pla especial d'emergències per contaminació accidental d'aigües marines a Catalunya (Camcat) de manera preventiva ahir, pocs minuts després de les 11 del matí, quan va rebre la notificació que s'havia detectat la presència d'una taca de fuel a uns 300 metres de distància de les platges de la Pineda i Cap Salou.

Les primeres informacions que es van rebre deixaven entendre que el vessament havia estat d'uns 100 litres de fuel. De fet, Capitania Marítima va rebre l'avís del vessament a un quart de deu del matí, després que uns operadors de Repsol haguessin detectat, tres quarts d'hora abans, una fuita a l'altura de la plataforma 11-Salou. Se sap que la taca va ser generada per un porus a la canonada del pantalà. La companyia petroliera va reaccionar amb rapidesa i va deixar la línia afectada fora de servei de manera immediata, i es va notificar l'incident a Port Control i a Capitania Marítima de Tarragona. Seguidament, també es van activar els mitjans per confinar i recollir el producte vessat en col·laboració amb Salvament Marítim. Va ser durant aquest procés d'avaluació i neteja de la zona que uns tècnics van divisar una segona taca, aquesta d'unes dimensions molt més grans: gairebé 2 km² (la primera en feia 0,26), que equivaldrien a un volum de 5.000 a 15.000 litres, a tocar de Cap Salou, amb zones de color verdós i irisacions que cobrien de manera irregular una superfície distribuïda en dues parts.

Quan es va descobrir el segon vessament, es van recollir mostres per tal de determinar si el producte vessat també provenia de la fuita del pantalà de Repsol. Fonts de l'empresa van qüestionar ahir al vespre que aquest segon vessament provingués de la seva plataforma, ja que les mostres que es van recollir i que ara s'estan analitzant no s'assemblen a cap producte que es manipuli a Repsol, encara que és casualitat que les dues taques hagin aparegut el mateix dia i tan a prop l'una de l'altra. Segons les mateixes fonts, la segona taca apareguda genera dubtes sobre la seva procedència, fins al punt que han apuntat que no es tracta de fuel sinó d'un altre producte, que podria ser carbó, per exemple.

No va arribar a la platja

La principal preocupació dels responsables estatals que van participar en la neteja de les taques era que no arribessin a les platges, a causa de la seva proximitat a la costa. Durant tot el dia, embarcacions de Salvament Marítim van treballar en col·laboració amb Repsol per treure el producte vessat. La zona va quedar gairebé neta a la tarda i, quan es va fer fosc i els vaixells es van retirar, bona part del fuel també s'havia dissolt. Contràriament al que es temia al principi, la taca no va estendre's i tampoc no va arribar a la costa. No obstant això, Protecció Civil manté activat el Camcat i s'ha previst que aquest matí es torni a inspeccionar la zona. En les tasques de neteja van participar durant tota la jornada un helicòpter i mitja dotzena d'embarcacions de Salvament Marítim, així com dues embarcacions tipus pelicà de Repsol i altres efectius de la Guàrdia Civil.

LA XIFRA

100
són els litres de fuel que Repsol
reconeix que s'han vessat del pantalà, i ara s'està investigant l'altra taca.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.