Successos

mataró

L'alcalde vol que es tanqui el centre de menors de l'Havana

Joan Antoni Baron (PSC) ha fet arribar a la Generalitat una petició formal perquè clausuri el servei que acumula episodis conflictius al barri

Benestar Social i Família demana temps per aplicar mesures correctores

L'atac a un veí per un dels usuaris del centre de menors la Ribera, al barri de l'Havana de Mataró, el passat dia 22 de desembre, ha estat la gota que ha fet vessar el vas. Ahir, l'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron (PSC), va enviar una carta al nou conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, perquè tanqui el servei que es va posar en funcionament fa poc menys d'un any a la ciutat. Els arguments? L'augment dels episodis conflictius, d'enfrontament amb els veïns i el reiterat atac a la convivència en els darrers mesos. Aquesta situació ha provocat entre els ciutadans que viuen a prop del centre “la sensació d'inseguretat i temor de trobar-se amb els joves acollits”.

Trobada amb l'AAVV

Precisament, ahir es van reunir els veïns afectats amb els representants de l'AAVV de l'Havana per exposar-los el darrer episodi de violència ocorreguda. La responsable de comunicació de l'entitat, Rosa Clar, va explicar que la situació s'havia agreujat a partir del mes de juny i que, malgrat les diferents reunions mantingudes amb la Generalitat, l'Ajuntament i els responsables de l'empresa gestora del centre, no s'havia solucionat res. “Els veïns no acusen els menors, sinó els gestors del servei perquè no controlen els usuaris i al carrer es veuen i es viuen coses que no s'han de permetre”, apunta Clar. La representant de l'associació explica que l'alcalde va manifestar en la darrera trobada que calia una solució immediata i que els veïns “ja havien tingut prou paciència”.

Pregunta en el ple

El posicionament pres per l'alcalde arriba després que el grup municipal del PP s'hagi fet també ressò del problema i hagi anunciat una pregunta en el ple de dijous en aquest sentit. Una situació que CiU també ha fet seva, segons ha informat, i que ha traslladat telefònicament al mateix conseller.

El centre la Ribera, que depèn de la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) està situat al carrer Capmany, en una antiga fàbrica adaptada, i té una capacitat de 34 places per a infants i adolescents de 12 a 18 anys. Està pensat per donar una resposta immediata i transitòria d'acollida i protecció a qualsevol menor que estigui en situació de risc social. L'estada dels joves no va més enllà dels sis o set mesos, en els quals els treballadors socials fan un primer diagnòstic del menor i la seva família i elaboren una proposta de mesures. Des de l'arribada del servei al barri s'han anat repetint els episodis d'incivisme i enfrontament amb els veïns i, tot i les reunions puntuals amb els responsables del centre, els problemes s'han aturat puntualment però han acabat ressorgint poc després.

Demanen paciència

Fonts de la DGAIA van informar ahir que en l'última reunió mantinguda hi va haver el compromís de prendre mesures concretes “per millorar la convivència al barri”. Entre aquestes accions destaquen nous tancaments d'accés al centre; la creació de la figura d'un controlador dels menors quan estiguin a l'exterior; un telèfon d'atenció als veïns les 24 hores del dia perquè puguin contactar amb el centre, i impulsar un pla de formació per millorar el treball dels educadors.

“En la trobada es va acordar que aquestes millores es farien efectives en un màxim de quatre mesos i, per tant, demanem una mica de paciència perquè s'hi està treballant en ferm”, van assegurar les mateixes fonts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.