Successos

Absolen l'empresari Lao, acusat de delicte ecològic

L'acusació particular de Salvem el Crit demanava cinc anys de presó per a Joan Lao i la seva dona per haver talat arbres i haver fet obres el 1996 a la finca Can Barella de Mont-ras

El jutjat penal número 1 de Girona ha absolt Joan Lao Hernández i Ramona Mulinari Florencia per un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient. Lao és l'empresari fundador, en el seu moment, de la multinacional del joc Cirsa i propietari del grup Conei, que té la llicència del Gran Casino Costa Brava, que ha obert a Lloret de Mar. L'acusació particular, que exerceix la coordinadora Salvem el Crit, acusava el matrimoni d'haver talat arbres i haver fet obres el 1996 a la finca Can Barella de Mont-ras (Baix Empordà), que és en una zona protegida. Per aquests delictes l'acusació particular demanava per a la parella cinc anys de presó i una multa. A més, per responsabilitat civil, demanava que se'ls condemnés a restaurar la finca. En canvi, tant la defensa com el ministeri fiscal en demanaven l'absolució perquè els fets no eren constitutius de delicte. L'acusació particular, que exerceix el lletrat Benet Salellas en nom de la coordinadora Salvem el Crit, ja ha avançat que ha recorregut la sentència a l'Audiència.

Ara, el jutjat penal de Girona resol que no ha quedat acreditat que els acusats fessin, des de la seva adquisició el 1996, obres de condicionament, enjardinament i construcció de vials interiors que posessin en risc l'equilibri dels sistemes naturals de la zona protegida o alteressin o afectessin greument qualsevol dels elements o valors que van servir en el seu dia per declarar-la espai natural protegit segons el pla especial d'interès natural (PEIN).

No s'ha replantat res

Membres de la plataforma van denunciar que a la finca Can Barella de Mont-ras el 1996 es va produir una tala massiva d'arbres, obres de pavimentació, enjardinaments i tancament de camins públics com el camí de ronda. La tala d'arbres s'hauria fet tant a la zona boscosa de la finca com als penya-segats. Membres de la coordinadora que van declarar en el judici asseguren que des de les obres no s'ha replantat res tot i que es van talar, segons ells, uns dos-cents arbres

Denunciat fa tretze anys

El matrimoni va adquirir la finca Can Barella de Mont-ras el 1996 quan ja estava inclosa dins l'àmbit del pla especial d'interès natural (PEIN) Muntanyes de Begur des del 1992 i estava classificada com a sòl no urbanitzable i de protecció d'elements paisatgístics i forestals. En aquest sentit, l'acusació, que havia presentat la primera denuncia fa tretze anys, assegura que la parella ha “menyspreat” el medi ambient i les administracions, ja que ni l'Ajuntament de Palamós (Baix Empordà) ni el de Mont-ras van concedir cap llicència d'obres. L'acusació també destaca que el març del 2007 els acusats, tot i que els havia estat denegada la sol·licitud, van eixamplar un camí. En aquella zona, a més, segons l'acusació, van introduir espècies al·lòctones que estaven prohibides expressament.

200
arbres
hauria tallat el matrimoni des que van fer obres a la finca el 1996 en una zona protegida
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.