Successos

sant andreu de llavaneres

Un altre conveni s'afegeix a la trama del cas Pretòria

La Guàrdia Civil prova que la suposada xarxa de corrupció urbanística va cobrar comissions il·legals en una nova operació a Sant Andreu de Llavaneres

El cas Pretòria de presumpta corrupció urbanística afegeix un nou conveni de Llavaneres a la trama. Si fins ara l'únic amb indicis clars de delicte que s'havia apuntat era el de Can Riviere, ara se suma el de la Bodega, subscrit també per l'anterior govern municipal del PP i el PSC. La Guàrdia Civil, per encàrrec de la fiscalia, ha descobert que es van cobrar presumptament comissions il·legals durant l'operació urbanística vinculades a aquesta masia modernista.

Els agents, que han enviat ja a l'Audiencia Nacional l'informe, assenyalen l'excoordinador del pla metropolità de Barcelona i cap de Planificació Territorial del govern entre els anys 1996 i 2004, Genís Carbó –que ja va ser imputat per haver cobrat suposadament una comissió de 244.011 euros per la seva intervenció en l'altre cas de Llavaneres–, i el presumpte cervell de la trama, Lluís Garcia Sáez, Luigi.

La investigació es va portar a terme després de la denúncia que va presentar davant de la fiscalia el grup municipal de SOS Llavaneres. Tot i que inicialment es va arxivar, els promotors van tornar-la a dur amb més documentació que demostrava que en l'operació hi sortien empreses que compartien societats amb d'altres d'investigades a l'Audiencia Nacional i, que a més, van actuar amb el mateix modus operandi que el jutge Baltasar Garzón va detallar en l'entramat d'influències entre polítics i empresaris. En aquest cas, hi ha una empresa que compra el solar –Promoelit, per 1,9 milions d'euros el 2004– i un any després el va vendre a Cortijosa –una societat que té el mateix domicili social que Promoelit– per 3,6 milions. El conveni que aquesta darrera societat signa amb l'Ajuntament amb l'objectiu de fer municipal l'edifici fixava que la Bodega se la quedava el consistori a canvi de donar a la constructora 6.700 m² per fer habitatges a la zona sud del municipi maresmenc.

Segons SOS Llavaneres, amb aquesta permuta Cortijosa hauria obtingut un sòl edificable per un valor no inferior als 12 milions d'euros. Ara, el rastre d'uns xecs relacionats amb les transaccions de compravenda de la masia haurien posat al descobert que Genís Carbó hauria cobrat una comissió presumptament de l'empresa per haver influït en les requalificacions que van permetre l'actuació. L'informe de la Guàrdia Civil apunta que aquests diners es van abonar a través d'una empresa de Carbó que no tindria activitat real i que només serviria per rebre els pagaments.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.