Successos

successos

Els pagesos de Constantí han patit un centenar de robatoris en dos mesos

Demanen mesures amb caràcter urgent al delegat del govern i als Mossos

Es plantegen fer brigades de vigilància, així com tractorades per protestar

“Ens estant saquejant el terme”. Amb un autèntic to d'impotència, l'alcalde de Constantí, Josep Maria Sabaté, va denunciar ahir que els pagesos de la població han estat víctimes d'un centenar de robatoris i d'actes vandàlics a les seves propietats en els darrers dos mesos. “El dimarts al vespre vaig rebre una trentena d'afectats a les dependències de l'Ajuntament, on els vaig transmetre que des del consistori els ajudarem en tot el que puguem. Ens estem plantejant contractar un altre guarda municipal i la policia local extremarà la vigilància, si bé entenem que nosaltres sols no disposem de prou eines per solucionar aquesta problemàtica”. Per reconvertir aquesta situació “insostenible”, per tant, va fer una crida al delegat del govern a Tarragona, Quim Nin, així com al cos dels Mossos d'Esquadra per tal que “prenguin mesures amb caràcter urgent”, malgrat confessar que ja ha traslladat aquesta petició a la Policia de la Generalitat amb anterioritat i que la resposta per ara no ha estat massa satisfactòria: “Ens han dit que no tenen prou mitjans per abastir tots els termes que els corresponen i fer-hi rondes de vigilància de manera més permanent”.

Fer visible el malestar

Si el degoteig de delictes no frena, el president de la Comunitat de Regants de la Sínia, Climent Gavaldà, i el representant del sindicat Unió de Pagesos a Constantí, Pere Plana, van advertir que el col·lectiu “s'haurà de prendre la justícia pel seu compte” i que, tot i que no els agradaria arribar a aquest extrem, valoren la possibilitat “d'organitzar brigades de vigilància, dur a terme tractorades, tallar la carretera i calar foc per fer visible el seu malestar”.

Els perjudicats, a més, van manifestar que estan “desmoralitzats” i que alguns d'ells s'estan plantejant la possibilitat d'“acabar abandonant la terra”. En el cas de Gavaldà, va explicar que ha patit tres robatoris en una setmana. “El primer dia, em van prendre el fil d'electricitat i vaig anar a fer la denúncia als Mossos. L'endemà, uns joves em van causar destrosses al mas i ho vaig comunicar de nou a la policia. I, 24 hores després, uns desconeguts es van endur material i, a causa de la ràbia que sentia veient que la situació es tornava a repetir, ja no vaig presentar cap denúncia ”.

Augment d'efectius

Les queixes van obtenir ahir una primera resposta del delegat del govern, Quim Nin, que va assegurar que s'incrementarà el nombre de mossos per millorar la seguretat. Va afegir, en la mateixa línia, que és conscient de la situació dels afectats: “Cal vigilar de prop, de manera permanent i amb els cinc sentits, per evitar que aquests fets augmentin. Tot i això, demano tranquil·litat i confiança en el govern”.

Paral·lelament, fonts de la Policia de la Generalitat van especificar que en els darrers dos mesos i mig els consten 22 denúncies per robatoris a Constantí. Es va recordar, a més, que el Departament d'Agricultura i el d'Interior estan elaborant un pla operatiu específic del món rural, que “és prioritari per les dues conselleries”. Les mesures que s'hi incloguin permetran ampliar les actuacions que ja duen a terme els Mossos, com ara patrullatges pels masos disseminats, controls a les carreteres per enxampar els sospitosos i inspeccions a les ferrovelleries.

LA FRASE

Alguns pagesos estem desmoralitzats. Al final potser haurem d'acabar abandonant la terra
Pere Plana
representant del sindicat unió de pagesos a constantí

Un lladre, ingressat per haver-se electrocutat

Entre els casos sorprenents que va relatar ahir l'alcalde de Constantí, el republicà Josep Maria Sabaté, va dir que fa unes setmanes un delinqüent es va electrocutar mentre estava robant a la subestació del polígon, que es va quedar a les fosques de manera temporal, ja que quan va passar l'accident el lladre ja havia tret alguns transformadors. Els seus còmplices van traslladar el ferit al centre d'atenció primària, on el van deixar a la porta per tal que no se'ls identifiqués. A causa de la gravetat de les ferides que va patir, el batlle va afegir que l'home –que ja acumula 17 detencions per robatoris– va ser evacuat a un hospital de Barcelona, on encara ahir continuava ingressat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.