Successos

POLICIAL

Els municipals cada cop fan més feina de seguretat

Les dades conjuntes de 25 cossos de policia local revelen que van fer 1.787 detencions, el 30% del total entre els cossos locals i els Mossos

El 2010 van redactar 16.551 atestats i denúncies, 4.000 més que l'any anterior

Les policies locals de les comarques gironines van realitzar durant l'any 2010 1.787 detencions, cosa que representa un 32% del total de detencions practicades a les comarques gironines per l'anomenada Policia de Catalunya (Mossos més policies locals) i un increment considerable respecte del 2009, quan els municipals van comptabilitzar 1.584 detencions. Pel que fa a la redacció d'atestat i denúncies penals s'ha passat de 12.050 del 2009 a 16.551 comptabilitzats l'any 2010. Les dades formen part de la memòria conjunta que va ser presentada ahir a l'Espai del Peix de Palamós, amb la presència de l'alcaldessa de la població, Maria Teresa Ferrés, i que recull la feina feta per 25 cossos del total de les 32 policies locals que operen a les comarques gironines. El secretari de l'associació, el sotsinspector cap de la policia local d'Olot, Ignasi López, que es va fer càrrec de presentar públicament la memòria, va remarcar que aquest increment no representa necessàriament que s'hagi produït un augment dels fets delictius, sinó que cada cop més el ciutadà ha triat la finestreta de la policia local per anar a presentar les denúncies, en lloc de fer-ho als Mossos, l'altra opció. López va aprofitar per reclamar una coordinació més efectiva entre els Mossos i les policies locals, amb la finalitat d'aprofitar els recursos existents i evitar que, per exemple, en ocasions una patrulla de cada cos acudeixi a un mateix lloc sense necessitat de dos equips, o que el cap de torn dels Mossos i el cap de torn d'una policia local puguin trucar a l'altre cos si aquest té més operatius disponibles per anar a un servei. Una possibilitat que, segons López, tècnicament és possible però que ara per ara no es du a terme perquè no existeix l'acord que ho autoritzi.

En matèria de trànsit, una de les principals funcions de les policies locals, es van registrar un total de 1.583 atestats per delictes. I pel que fa als accidents, les 25 policies que han aportat les dades han participat en l'assistència de 5.265 accidents sense ferits, 1.424 accidents amb ferits lleus, 264 amb ferits greus i 11 que van acabar amb persones mortes. La xifra d'onze accidents mortals va ser valorada com a prou positiva, ja que representa un reducció considerable respecte a l'any 2009, quan es van haver de fer càrrec de l'atestat de 18 accidents amb resultat mortal. Així i tot, Ignasi López va aprofitar per incidir en la necessitat de fer campanyes de cara al ciutadans per recalcar que la perillositat de les conductes no apropiades al volant no és exclusiu de les vies interurbanes, sinó que existeix un perill real a les ciutats si es condueix amb excés de velocitat, havent begut o sense portar posat els cinturó de seguretat o els sistemes de subjecció per als nens. En aquesta matèria la feina feta pel conjunt de les policies locals es tradueix en 28 campanyes sobre velocitat, 576 controls de velocitat i 8.235 vehicles denunciats. Pel que fa a alcoholèmies, el nombre de controls va ser de 2.059; el total de vehicles controlats, 13.878, i les denúncies, 1.248.

En el camp de suport a la justícia els municipals van fer 13.705 serveis i les denúncies per ordenança de civisme van arribar a 2.831, i les de tinença d'animals i gossos perillosos, 498. En total es van aixecar 1.399 actes per infraccions a establiment públics. I, en matèria de policia assistencial es van fer 718 serveis de teleassistència a persones de la tercera edat i es van impartir 622 classes d'educació per a la mobilitat a un total de 14.230 alumnes.

Les claus

Els problemes que portarà la llei del tabac

tura soler

Ignasi López va aprofitar l'acte de presentació de la memòria per fer un advertiment sobre les conseqüències que tindrà, sobretot de cara a l'estiu, l'aplicació de la llei del tabac. Les policies locals veuen a venir que se'ls incrementarà la feina a les zones d'oci i davant dels locals nocturns quan els clients surtin a fer les cigarretes al carrer, facin la copa també fora i es posin a fer la tertúlia. Això, vaticina, pot generar problemes de convivència als veïns que vulguin dormir. També portarà problemes als municipals a l'hora d'aplicar les ordenances que prohibeixen beure alcohol al carrer. Per això, es preveu haver de fer campanyes (a Olot ja han fet reunions amb els locals d'ocis i restauradors) per alliçonar la gent sobre el seu comportament. Els municipals ja preveuen, però, un augment de la feina en els zones d'oci. L'any passat en matèria de control de seguretat ciutadana a les zones d'oci van aixecar 1.376 actes per consum o tinença de droga (el 2009 n'havien fet 2.376) i en matèria de tinença d'armes prohibides van aixecar 448 actes, moltes mes que l'any anterior quan en van aixecar 162. López va voler remarcar que l'augment és degut més a que ells han fet més controls que no pas que la gent cada cop porti més armes quan surt de festa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.