Successos

FRAUS

Busquen l'amo del Girona per un frau milionari a Polònia

Josep Delgado està en parador desconegut i les forces de seguretat han ordenat una recerca internacional

L'empresari dirigeix un entramat d'empreses que operen a l'Àfrica, Europa i Àsia

Josep Delgado Herrera, el principal accionista del Girona Futbol Club i gran mecenes de l'esport gironí, té una ordre de recerca internacional arran d'una investigació policial que el vincula amb un frau de proporcions gegantines que s'hauria perpetrat a Polònia. El frau, que s'hauria comès a través de les exportacions de metall, sobretot coure, que el grup empresarial de Delgado realitza, pot arribar a desenes de milions d'euros no desemborsats a la hisenda pública. Tot i que hi ha constància que Delgado ha mantingut contactes a través d'SMS amb responsables del Girona per interessar-se pels resultats de l'equip i també amb gent del seu entorn, fa dies que no se sap quin és el seu parador i les forces de seguretat han engegat la maquinària per intentar localitzar-lo i detenir-lo. La policia sospita que Delgado pot haver abandonat el territori espanyol i ser a qualsevol dels països on té vinculacions empresarials, com ara el Congo o Dubai.

Delgado ha fet fortuna a través dels negocis de la mineria (explota mines de coure al Congo) i de la logística a través de Metallhandels & Recycling Altenburg Spain SL, (MRA), un empresa que, a través del seu web, es defineix com a líder en el sector de la mineria, la foneria i la comercialització de coure i níquel a Europa, Àfrica, l'Orient Mitjà i Àsia. MRA es vanta d'invertir anualment un 10% dels seus beneficis en projectes socioculturals d'arreu del món. MRA té dues seus principals, una a Altenburg (Alemanya) i una a Girona. El grup té mines a Kolwezi i Sakani i foneries a Lubumbashi i Kolwezi, totes a la República Democràtica del Congo, on també fan perforacions i explotacions per comprovar les capacitats d'explotació encara no descobertes a la zona. Segons les dades de la mateixa empresa, MRA té una capacitat de producció i comercialització de 6.000 tones de coure al mes. El metall extret a les mines del Congo es transporta des de Lubumbashi fins a Durban (Sud-àfrica) i des d'allà, fins a la zona franca de Rotterdam, o com a alternativa des de Barcelona. L'empresa disposa de la seva flota de camions per entregar el producte al destinatari en un radi de 2.200 quilòmetres respecte de les seves oficines d'Europa. “Només treballem amb socis logístics estratègics que tenen una reputació de primera classe”, es remarca al web de l'empresa. Però MRA no treballa només el sector del metall al Congo, també té la concessió de 236.000 hectàrees de bosc tropical d'on extreu fusta “de manera sostenible” i també produeix 15.000 tones de carbó a l'any. A més a més, ha obert a la ciutat de Kindu una planta envasadora d'aigua.

El grup empresarial de Delgado col·labora amb projectes socials al Congo: dóna suport a l'hospital Monkole, sobretot pel que fa a l'assistència a nens, i fa aportacions per al projecte Kwangaliwa, un orfenat que acull nens del carrer.

Saber escombrar per aprofitar

Josep Delgado Herrera va començar els seus passos empresarials amb el centre de formació Institut Tècnic Balmes i va ser precisament per aquesta empresa i per la direcció de la plataforma de recerca de feina www.totajob.org que el 2005 va ser guardonat amb el pin d'or com a premi honorífic de l'Associació Joves Empresaris de Girona. El jove emprenedor, tal com va explicar ell mateix a periodistes d'aquest diari, va haver de lluitar molt dur per fer-se un lloc en el mercat internacional del metall, ja que els magnats que dominen el mercat el van sotmetre a proves de solvència. La primera partida que va adquirir, segons revelava Delgado, la va haver de pagar per endavant, ingressant els diners en un compte, abans de saber-ne el punt de recollida. Però amb el temps, s'ha vist, Delgado s'ha sabut introduir en el món del metall i la seva distribució i mou grans volums i grans quantitats de diners. Delgado no malbarata res: sempre ordena als seus operaris que escombrin bé els magatzems per aprofitar fins al darrer gram de coure que hagués pogut quedar al terra. Havia estat vinculat a Unió Democràtica de Catalunya i va fer una petita incursió en la política presentant-se a les llistes municipals de Sant Julià de Ramis. El Punt va intentar contactar ahir amb Delgado, però el seu mòbil estava “amb la bústia plena”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.