Uns 75 condemnats ja han fet el curs de conducció temerària a la Model

La majoria compleixen penes inferiors a dos anys de presó per haver conduït beguts o sense carnet

«Aquest programa t'obre la ment perquè no caiguis en errors i fa que et coneguis personalment.» És l'opinió de l'Òscar, un veí de Manresa de 40 anys que fa dos mesos que compleix a la Model una condemna de quatre mesos i mig per haver donat positiu en un control d'alcoholèmia. Ja havia estat condemnat per cinc faltes per haver conduït begut, i a causa de la reincidència el jutge li ha fet complir la condemna a la presó. L'Òscar –du una creu de fusta ben visible de penjoll– manifesta que l'experiència de ser a la presó «és molt dura», ja que ara conviu amb delinqüents, considerats més habituals, i per exemple comparteix una ridícula cel·la amb sis companys, entre els quals hi ha un condemnat per tràfic de drogues i un estafador. Admet que l'alcohol ha influït en la seva conducció, però afirma que els jutges haurien de castigar els infractors de trànsit a haver de seguir programes fora de la presó, «encara que sigui en centres tancats».

L'any passat 93 persones van ser empresonades a Catalunya per haver comès un delicte relacionat amb el trànsit. Arran d'aquestes noves condemnes, des del Departament de Justícia es va posar en marxa un programa de tractament –anomenat de conducció temerària (Conte)– a les presons Model i Ponent. Actualment, 75 condemnats, de 24 a 50 anys, ja han passat per aquest curs, d'un mes de durada i que imparteixen un psicòleg i un educador en una aula minúscula a l'edifici de tallers de la presó barcelonina. La majoria són reincidents –el delicte és conducció anant ebris, però també conducció sense carnet–. Aquest és el cas de l'Euler, un tècnic d'instal·lació d'aire condicionat de 38 anys de l'Hospitalet de Llobregat. Compleix una pena de sis mesos per haver trencat una condemna tornant a conduir sense carnet i haver-se negat a fer la prova d'alcoholèmia. «No tinc cap ressentiment; si no vull tornar aquí, ja sé què he de fer», afirma l'Euler, que porta una samarreta del Barça, i hi afegeix: «El programa m'ha ensenyat a veure que tot el que jo creia normal era d'irresponsable.»

«La majoria veu la condemna com una injustícia, i més quan no hi ha cap víctima», afirma el Félix, el psicòleg que ha dissenyat les sessions en les quals en grup es treballen les emocions i els motius de la conducta agressiva al volant. «És un programa de conscienciació, i que sigui de curta durada ens condiciona», declara el psicòleg, que en aquest temps només recorda el cas d'un pres que va atropellar mortalment una persona i que a més a més no va entendre el mal que havia fet perquè ho considerava un accident. De moment es desconeix l'eficàcia del programa –tot i el fort impacte que representa estar empresonat– i si els usuaris han reincidit. El Guillermo, l'educador, també treballa amb els presos sobre la seva situació legal i penitenciària, amb l'objectiu que «no els marqui ser a la presó». També vol que siguin conscients de la nova realitat social i dels efectes del consum de qualsevol substància que pugui alterar-los el comportament. «Ells diuen que no són delinqüents, però se'ls explica que hi ha noves figures legals per tal que no quedin ancorats en una realitat que potser fa 20 anys era acceptada», diu el Guillermo, que reflexiona: «Si veiéssim la presó com un lloc de rehabilitació, no hi hauria tants prejudicis.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.