Desarticulen una xarxa que venia armes de foc a criminals de l'Estat i d'Europa

Les pistoles s'han usat en delictes de sang i és possible que en el crim de Martínez Touriño, a Barcelona

Els propietaris de l'armeria Arminse de Viladecans (Baix Llobregat) compraven legalment les armes de foc a un venedor de la Rioja i les inutilitzaven, també de manera legal. Després, però, les venien a un clan de traficants d'ètnia gitana de Castelló –els Gabarri– i aquests les tornaven a manipular per convertir-les de nou en armes de foc operatives. També hi esborraven qualsevol senyal que indiqués la seva procedència. Més tard, el clan venia per entre 2.000 i 3.000 euros les pistoles a tot tipus de delinqüents.

La Guàrdia Civil ha imputat el venedor de la Rioja i ha detingut els propietaris de l'armeria de Viladecans i dos membres dels Gabarri, acusats de formar part d'una xarxa que feia almenys tres anys que venia armes de foc a criminals de l'Estat i d'Europa. Els agents han determinat que els responsables de la botiga tenien coneixement del que feia el clan i que hi col·laboraven de manera decisiva comprant pistoles d'última generació. Un fet «estrany», segons la Guàrdia Civil, per una botiga dedicada a la venda d'armes antigues destinades a l'exhibició i exposició.

Aquest excés d'armes modernes –el 90% de les pistoles que adquirien eren d'última generació– va despertar l'atenció dels agents, que van iniciar una investigació a finals de l'estiu de l'any 2008. Durant aquests mesos, els agents van esbrinar que el clan de Castelló manipulava les armes en un taller –desmantellat el 3 de juliol– amb l'ajuda de maquinària pesant. Les investigacions també van aportar informació sobre diferents pisos que la xarxa utilitzava per emmagatzemar armes de foc. En total, els agents han escorcollat tres domicilis i han pogut recuperar unes 78 pistoles. Els dos membres del clan Gabarri han estat empresonats després de passar a disposició judicial. Els dos propietaris d'Arminse, per la seva banda, han quedat en llibertat amb càrrecs.

Diferents delictes de sang

La Guàrdia Civil considera que la xarxa ja està desarticulada, però manté la investigació oberta per tal d'esbrinar quants delictes de sang han estat comesos amb les armes de foc que venia la banda. Segons va explicar ahir Francisco José García, portaveu del cos, a hores d'ara existeixen «indicis» que relacionen les armes amb crims comesos a l'Estat i a Europa, tot i que no va voler donar detalls perquè la investigació està sota secret de sumari. García tampoc va descartar que l'assassí del director del Centre de Convencions de Barcelona, Félix Martínez Touriño, utilitzés una de les armes manipulades per la banda. «És possible», van explicar per la seva banda fonts oficials dels Mossos d'Esquadra. «Ens falten els resultats de diferents proves per poder-ho confirmar», van assegurar.

La xarxa hauria introduït al mercat negre 3.000 armes de foc. Aquesta és «una de les operacions més grans contra la venda il·legal d'armes curtes», van explicar fonts del cos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.