«Angoixats i malament»

Els veïns d'Horta de Sant Joan no recorden un foc tan gran com el que aquests dies crema al Parc Natural dels Ports i que ja ha afectat nombroses finques de conreu i de pastura de molts convilatans

Una forta calor i una intensa olor de fum. Aquest era l'ambient que ahir es respirava a Horta de Sant Joan. Els veïns de la localitat conviuen des de dilluns amb aquest ambient infernal que impregna la pell i els cabells de pudor de terra cremada, i també amb el so constant dels helicòpters dels bombers sobrevolant el poble, i amb les desfilades de polítics i periodistes que han envaït literalment un dels municipis més coneguts i estimats de la Terra Alta. Tot i que les flames durant el dia no es veuen des del nucli urbà i que els espais més representatius del seu paisatge –la muntanya de Santa Bàrbara i les Roques Benet– continuen indemnes, la preocupació per l'incendi esclata per totes les cantonades, i més amb la mort dels quatre bombers. De fet, l'Ajuntament ha declarat tres dies de dol oficial. «Ho estem vivint malament i angoixats», explicava Rosa Maria Altés, del forn de pa Altés. «Hi ha molt de foc i molts mitjans, i tot i això no l'acaben de controlar», deia, i afegia que continuava sense entendre per què no s'havia deixat col·laborar a la gent del poble en les tasques d'extinció. «Ells saben els llocs i els camins. Abans, quan hi havia un incendi als Ports, no quedava ningú a casa», afegia. «Ens sentim impotents», assenyalava l'alcalde, Àngel Ferràs, que com Altés no recordava un incendi d'aquestes magnituds al seu terme. «L'últim va ser fa dotze anys i no el recordo tan complicat», afegia. Els que també s'ho passen malament són els propietaris de finques de conreu o de pastura que limiten amb la zona de l'incendi. Es calcula que n'hi ha una trentena amb unes 130 hectàrees afectades. Jordi Antolí n'és un. Fins ahir a les dotze del migdia no va poder accedir a la seua finca situada a la zona dels Reguers. «Per sort al magatzem no hi ha arribat, però el foc m'ha cremat les 30 hectàrees de cereals i tot el sistema de reg», es lamentava. De fet, ahir a la tarda se'n va tornar corrents perquè tornava a bufar el vent. «No les tinc totes», afegia.

«Estem indignats i ens sentim impotents», explicava Jesús Carbó, regidor independent d'Horta, membre de la Plataforma en Defensa de la Terra Alta i propietari d'una finca afectada. « Aquí tenim una dotació de voluntaris que només tenen un camió trencat, tot i que som un dels municipis amb més massa forestal de Catalunya», denunciava.

Tot i el fum, encara es podien veure alguns turistes pel municipi que està en plena celebració del centenari de la segona estada de Picasso a Horta. És el cas de Dolors Villega, de Sant Andreu de Llavaneres, que està passant uns dies a l'Ametlla i ahir va decidir anar a Horta. «Em pensava que el foc ja estava controlat», va dir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.