Roses, l'imperi del «top manta»

La Policia Local té dificultats per foragitar aquests venedors ambulants, que es compten per centenars i s'han fets amos del passeig

Una bona part dels dos quilòmetres del passeig marítim que enllaça Roses amb la urbanització de Santa Margarida estan ocupats, les nits d'estiu per una corrua de venedors de top manta que, de manera clandestina, ofereixen els seus productes: bàsicament ulleres, gorres, bosses, samarretes i algun altre complement. Tampoc no hi falten les perruqueres pacients que durant hores trenen les cabelleres de les turistes a l'estil africà, els retratistes i caricaturistes, els músics i algun altre artista de carrer. Els venedors ambulants, que paren sense llicència, superaven els 200 la nit de dijous. No és d'estranyar doncs, que la Policia Local, amb una plantilla que no arriba al mig centenar d'agents, tingui dificultats per controlar-los i que es produeixin incidents com el de dimarts de la setmana passada quan els venedors van acorralar i contusionar quatre agents municipals que van anar a fer una actuació. La superioritat numèrica és indiscutible i queda ben patent que els nois del top manta s'han fet amos del passeig. Mantenen, però, una relació cordial amb els turistes, els clients potencials que remenen, trien i compren els seus productes amb tota normalitat, aliens a les autoritzacions de venda i les certificacions de les marques. I els venedors, per més clandestins que siguin, respecten els horaris del passeig. A les 12 de la mitjanit, quan se silencien els altaveus que durant tot el vespre han vomitat cançons enganxoses de l'estiu per gaudi dels turistes, els venedors, amb una rapidesa sorprenent, endrecen el material en bosses i motxilles, recullen papers i brossa, la llencen a la paperera i desapareixen. «Anem a casa i demà ja tornarem», explica un venedor, tot assenyalant que tots tenen la casa ben a prop, com a molt lluny a Empuriabrava. «Estem aquí de nou de la nit a les dotze. Fins a aquestes hores la policia dorm, després ja venen aquí», afegeix aquest mateix noi.

Però la presència dels ambulants perjudica els comerciants, que pressionen l'Ajuntament, que alhora pressiona la policia, que és qui acaba fent cara amb els venedors. No només hi van els municipals per fer complir les normatives. La Policía Nacional també fa controls per comprovar si per la via de la llei d'estrangeria es pot fer front al problema. Fa quinze dies, la brigada d'estrangeria de Figueres va fer un operatiu al passeig de Roses i es va endur uns quants venedors a comissaria i va acabar incoant cinc expedients d'expulsió. Un operatiu semblant fet a Lloret de Mar, on els venedors acostumen a dur el material al damunt enlloc d'estendre la manta a terra, va acabar amb 16 propostes d'expulsió. Són poques si es té en compte que, de venedors, n'hi ha centenars. «La majoria són legals. No són mala gent. Es busquen la vida en època de crisi quan molts han perdut la feina a la construcció», indiquen fonts policials.

També a la sorra

Al matí, també es poden veure uns quants d'aquests venedors per Roses, que aprofiten la presència de milers de persones torrant-se al sol per passejar amunt i avall per la platja i oferir-los els seus productes. A més, s'hi han d'afegir les noies que es dediquen a massatges a la mateixa sorra. És per això que l'Ajuntament s'està plantejant fer una ordenança per intentar sancionar totes aquestes activitats il·legals. L'alcaldessa, Magda Casamitjana, sempre ha explicat que s'està treballant per solucionar el problema i que ha donat ordre als municipals perquè no s'enfrontin als venedors.

El regidor de Seguretat Ciutadana, Àngel Tarrero, va admetre a l'Agència Catalana de Notícies que sovint hi ha conflictes com el de la setmana passada, però que no s'ha d'exagerar: «És un episodi més de cada dia, forma part de la lluita diària. Insisteixo que cada dia passen coses, però reconec que és un problema que ha creat alarma social.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.