L'administrador de Finques Synera buscat per estafa s'entrega i queda en llibertat

Francesc Sánchez haurà de declarar davant del jutge per un presumpte delicte d'apropiació indeguda

Una setmana després que esclatés a Arenys de Mar la notícia que l'amo de Finques Synera havia fugit amb els diners de les comunitats de veïns que gestionava, Francesc Sánchez Panadés va presentar-se ahir al matí per requeriment policial a la comissaria dels Mossos de Granollers. Sánchez Panadés, que havia anat a passar uns dies al Pirineu a fer escalada, va decidir entregar-se als Mossos després que almenys una dotzena de comunitats de veïns van començar a denunciar la suposada estafa. Després de prendre-li declaració, els Mossos van deixar l'acusat en llibertat amb càrrecs i ara haurà de ser el jutge qui el citi a declarar per un suposat delicte d'apropiació indeguda.

El responsable de Finques Synera està acusat d'haver-se endut els diners de prop de 240 comunitats de veïns, sobretot d'Arenys de Mar i d'altres municipis del Maresme. Ell mateix, abans de fer-se fonedís, va enviar a través d'un missatger una trentena de capses amb la documentació de diverses comunitats de veïns a un altre gestor de finques d'Arenys de Mar. Amb l'enviament va adjuntar una carta en què admetia que havia contret uns deutes amb les comunitats de veïns i que tornaria els diners tan bon punt pogués.

Més de 150 veïns, a la primera reunió d'afectats

t. márquez

Indignació, ràbia i, sobretot, frustració. Els més de 150 veïns de les comunitats afectades per la presumpta apropiació indeguda de l'administrador de finques es van reunir ahir, a petició de l'Ajuntament, per rebre les primeres recomanacions oficials sobre com actuar ara que ja es coneix l'abast dels fets. Durant l'acte, celebrat al conegut edifici del Calisay, tant el representant dels Mossos com els responsables del servei d'orientació jurídica de l'Ajuntament i el mateix alcalde, Ramon Vinyes, van insistir en la necessitat que les comunitats fessin amb celeritat una auditoria dels comptes i presentessin denúncia via penal a la policia catalana. Tot i això, cap d'ells no va voler aventurar un possible període de temps abans no es resolgui l'afer, encara que tothom preveu que serà llarg. De moment, i segons es desprèn de la reunió, encara es desconeix el nombre exacte de les comunitats afectades i la quantitat sostreta. Molta de la documentació de Finques Synera està repartida en altres administracions del municipi, i ahir encara hi havia gent que desconeixia on havia anat a parar.

En el torn obert de paraula, bona part dels presents van manifestar la seva desconfiança en el retorn dels diners i van reclamar, entre altres mesures, que es congelessin els comptes corrents en què Francesc Sánchez controlava els moviments econòmics de les comunitats. Molts dels presents van confirmar que s'havien adonat massa tard que hi havia un únic compte gestionat per l'empresa Salibarri SL –dependent de Finques Synera– on anaven a parar tots els pagaments de les diverses comunitats. En la carta que l'administrador va fer arribar a alguns dels seus clients, admetia certs errors en la gestió dels immobles i dóna el nom i el número de telèfon d'un advocat de Barcelona que, teòricament, ha de resoldre els problemes amb les comunitats. Ahir diverses persones van confirmar que l'advocat era de vacances i que no tornava fins al 7 de setembre.

Malgrat que la reunió amb els veïns es va desenvolupar amb total normalitat, hi va haver moments en què el sentiment generalitzat d'impotència es va fer més present. «Per què l'ha deixat anar la policia? Quan ens tornaran els diners?», es repetien els afectats sense trobar resposta. Fins i tot l'alcalde va demanar que s'evités un judici abans d'hora, però la majoria de veïns van fer palès que l'actitud de Francesc Sánchez «demostra quin tipus de persona és». La intervenció del propietari del local de Finques Synera, que va explicar que l'administrador li devia el lloguer des del mes de gener, va ratificar el sentiment general. Alguns dels afectats van proposar d'unir forces i contractar advocats conjuntament per agilitar al màxim els tràmits pel judici, que es preveu llarg i feixuc, i l'Ajuntament va confirmar que els serveis jurídics atendran els ciutadans tant avui com demà al matí.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.