La Guàrdia Civil tem que la nova T1 del Prat farà augmentar el tràfic de cocaïna

Entre el gener i el juny els agents han detingut 23 persones i han confiscat 80 quilos de cocaïna

«Alguns muleros es neguen a introduir droga a través del Prat perquè cada vegada és més complicat per als narcotraficants superar els controls de la duana», explica el capità Julián, cap de la unitat fiscal de Guàrdia Civil del Prat. «Això es deu a la imaginació i l'experiència dels agents, capaços de descobrir cocaïna amagada dins de fruites, joguines, ordinadors, cames de fusta, gossos...», afegeix. Els traficants de droga tenen més imaginació que abans i posen a prova sovint l'enginy de la policia. «Els narcotraficants disposen de més mitjans que la Guàrdia Civil», lamenta el capità Julián. Per això els agents del control de la duana busquen situacions o moviments «atípics i anormals», perquè així hi ha «més possibilitats» per enxampar els narcotraficants. Un dels cops en què Julián va quedar més sorprès va ser quan un agent va insistir a serrar la cama de fusta d'un home gran perquè estava convençut que hi havia cocaïna amagada a l'interior. «L'agent tenia raó perquè quan vam tallar la fusta vam descobrir droga dins la cama», recorda. La imaginació dels narcotraficants ha arribat tan lluny que, de vegades, els agent s'han trobat amb gossos que han estat operats per tal de col·locar-los droga dins l'estómac. Julián admet que hi ha una quantitat «ingent» de mètodes per introduir droga. Entre ells, un dels més utilitzats és captar persones desarrelades o amb grans dificultats econòmiques perquè facin de muleros, és a dir, que s'empassin al voltant d'un quilo de cocaïna de gran puresa en boles per evitar els controls policials. A canvi, els muleros reben quantitats d'entre 3.000 i 6.000 euros. El primer que es fa quan se'ls enxampa és fer-los una radiografia per confirmar que efectivament porten droga dins del cos. Si és aquest el cas, se'ls deté i després se'ls trasllada a l'hospital de Bellvitge, on hi ha un box d'urgències reservat per aquests casos. «El més important i encara molt més difícil és detenir els responsables de les xarxes de narcotràfic.» Precisament al juliol, la Guàrdia Civil va detenir set treballadors de l'aeroport del Prat, que treballaven en empreses de neteja d'avions o de càrrega i descàrrega de maletes, i que es dedicaven a recollir cocaïna de vols procedents de Colòmbia després treure-la de l'aeroport esquivant els controls policials.

Més «vols calents»

Actualment a l'aeroport del Prat només hi ha sis vols setmanals directes procedents de l'Amèrica Llatina, però segons el cap de la unitat fiscal de la Guàrdia Civil de l'aeroport, el tràfic d'estupefaents es multiplicarà amb l'augment de rutes transoceàniques de la T1, «especialment si les aeronaus provenen de països productors de cocaïna com ara Colòmbia, Bolívia i el Perú», un vols coneguts per la policia com vols calents.

Menys droga

Entre els mesos de gener i juny, s'han confiscat uns 80 quilos de cocaïna i s'han detingut 23 persones a l'aeroport del Prat. Els controls en destí i en origen han permès que el tràfic hagi disminuït respecte a l'any passat, en què es van arrestar 91 persones i es van intervenir 397 quilos de cocaïna, uns dos quilos d'heroïna i 51 quilos de cat, una planta amb propietats psicoestimulants.

Més de 6 kg de cocaïna a les malles

n.p

La Guàrdia Civil va detenir dissabte un home alemany de 65 anys que acabava d'arribar a l'aeroport del Prat d'un vol procedent de l'Amèrica Llatina. En el control de duana, als agents els va cridar l'atenció el passatger perquè anava vestit amb roba molt ampla. En escorcollar-lo van descobrir que a sota de dos texans duia unes malles plenes de petits cilindres de cocaïna, que pesava en total 6,6 quilos, que havien estat confeccionades especialment per transportar la droga.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.