Uns lladres reclamen 2.000 euros al pagès que volien robar per danys al cotxe

Eliseu Gombau, de l'Aldea, va acabar detingut pels Mossos i ahir va rebre el suport d'Unió de Pagesos

Gombau va aprofitar la seua declaració davant del jutge per queixar-se de l'actuació de la patrulla dels Mossos d'Esquadra. «El pagès va passar de víctima d'un robatori a detingut», va remarcar el seu advocat, Lluís Mora, que va precisar que ara és el jutge qui ha de decidir si arxiva la denúncia dels presumptes lladres, o si tira endavant el procés. «La meua dona estava trucant la Guàrdia Civil d'Amposta, però quan vaig veure que arribaven els Mossos li vaig dir que ja no calia», va recordar Gombau. «El que no em podia pensar és que la policia venia perquè l'havien avisat els lladres, i encara menys que vinguessin a detenir-me», va afegir el veí de l'Aldea.

Els fets es van produir poc després de la una de la matinada del 7 de juny, quan el pagès feia guàrdia a la seua finca de la partida de la Corba de Gomero, prop de la carretera N-340. Gombau estava tip de rebre la visita de diferents grups de lladres, durant les nits anteriors. Tot i que l'accés a la finca està tancat amb un cadenat, els lladres hi entraven sovint per robar-li fruites i verdures. En concret, els lladres que van acabar denunciant el pagès haurien adduït que havien anat a buscar caragols. De fet, Gombau també es dedica a la cria de caragols, i és per això que a la seua propietat hi ha diversos cartells amb l'advertència «prohibit agafar cargols». Aquella nit, mentre vigilava, el pagès va sentir els lladres, que portaven llanternes. Gombau els va cridar perquè marxessin, i ahir també va admetre que va disparar dos trets a l'aire, amb la intenció d'espantar-los. Però els individus, en lloc de fugir atemorits, van decidir que es quedarien i que li complicarien la nit. «Vaig sentir que un li deia a l'altre, ‘Julian, a aquest tio l'hem de pelar'», va recordar el pagès, que també va assenyalar que els lladres parlaven barrejant el català i el castellà. Així, en escoltar aquesta amenaça, Gombau es va tancar a casa amb la seua dona.

«Quan vaig veure que els Mossos d'Esquadra em venien a detenir, em vaig enfadar molt», va admetre el pagès. Segons va explicar la seua dona, els agents el van cridar des de l'exterior de la casa i li van preguntar si havia disparat amb una escopeta. «Després, un dels policies li va dir que si no obria la porta, la tirarien a terra d'un cop de peu», va recordar. «Gairebé no em van deixar ni parlar per defensar-me, ni telefonar a ningú», va lamentar Gombau. Segons el pagès, els policies se'l van endur emmanillat i de males maneres a la comissaria de Tortosa. En declaracions a l'ACN, fonts de la policia van dir que els agents van actuar seguint els procediments habituals, i que en la detenció no hi va haver incidents.

Suport directe d'UP

Una vintena de pagesos van respondre ahir a la crida d'UP, que havia convocat una concentració davant dels jutjats. El coordinador del sindicat a l'Ebre, Joan Montesó, va manifestar que el que ara li ha passat a Gombau li podria passar a qualsevol pagès del territori. «Els nostres polítics han de reflexionar sobre quina és la inseguretat que tenim al camp», va dir. Montesó va remarcar que el desplegament dels Mossos d'Esquadra ha resultat «insuficient», i que «sembla que la policia corri més per atendre les trucades dels lladres que dels pagesos». «Ja vam dir que això passaria, i que s'han canviat les tornes; ara els lladres truquen a la policia quan no poden entrar a una finca, i es deté el pagès, que en realitat és la víctima», va criticar Montesó.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.