Tecnologia per a tramposos

L'Agència per al frau i la picaresca alerta de la proliferació d'empreses que ofereixen a través de llocs web aparells electrònics per copiar, auriculars o diccionaris amb doble fons a estudiants a partir de 50 euros

Diccionaris amb doble fons des de 50 euros; aparells electrònics per copiar de 300 i auriculars a preus d'entre 200 i 900 euros. Aquests són només dos exemples dels aparells que almenys trenta empreses de l'Estat ofereixen a través dels seus llocs web a alumnes tramposos que aspiren a aprovar els exàmens sense haver estudiat. Les companyies, la majoria de les quals estan establertes en ciutats grans com ara Barcelona, València, Madrid, Sevilla i Saragossa, importen els aparell de països com ara Xina, Taiwan i els Estats Units, i de manera legal, ja que copiar no es considera un delicte a l'Estat. «Com a màxim s'expulsa l'alumne de l'examen i es perd la convocatòria», explica el director de l'agència per al frau i la picaresca, Francesc Canals, que alerta de la proliferació d'aquest tipus d'empreses en els darrers anys.

Segons Canals, l'evolució de la tecnologia i la permissivitat de la legislació espanyola han facilitat l'aparició d'un mercat dedicat a la «picaresca acadèmica», en la qual nombrosos estudiants busquen aprofitar-se de la situació per tal d'aconseguir un avantatge estratègic en moments crucials com ara a l'hora de redactar un treball o de fer un examen. A banda dels aparells, segons el director de l'agència, en els darrers temps també ha augmentat la creació d'empreses que «venen» diplomes, fabriquen estudis acadèmics o es dediquen a la compravenda de treballs escolars, la majoria de les quals s'anuncien només en llocs web. També s'ha detectat la venda de ginys (gadgets) encara molt més especialitzats, com ara sistemes de transmissió remota; tintes invisibles per redactar textos en papers blancs; faldilles i camises amb doble fons; ulleres amb reflectors ocults i rellotges digitals amb tractament de textos.

Tesis a 12.000 euros

L'agència per al frau i la picaresca també ha detectat la proliferació d'empreses i persones dedicades a la redacció i venda de tesis doctorals, a preus que van dels 3.000 al 12.000 euros. Les companyies més professionals envien la tesi al cap de dues o tres setmanes i el contingut és redactat per professionals qualificats, fins al punt que inclouen en la redacció expressions típiques del país del client. Segons Canals, l'època de més facturació d'aquestes empreses (un 200% més) és entre setembre i juny, quan es convoquen els exàmens finals. L'oferta de mètodes que tenen els estudiants tramposos per poder copiar es complementa amb vídeos que es pengen a internet en què apareixen tècniques per poder plagiar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.