Deu banyistes moren ofegats aquest estiu a la platja, el doble que el 2008, segons la Creu Roja

S'han fet 600 rescats, la meitat dels quals a les platges gironines

Deu persones han mort ofegades aquest estiu en el centenar de platges vigilades per la Creu Roja, una xifra que dobla les estadístiques de l'estiu passat, en què van morir cinc banyistes a les platges vigilades per l'entitat (que no eren exactament les mateixes). Aquest any cinc persones han perdut la vida per ofegament només a les platges de la demarcació de Girona. Els altres sinistres s'han produït a Tarragona (3) i a Barcelona (2).

Les platges gironines també han estat protagonistes per l'elevat nombre de rescats –la majoria dels quals, lleus– que la Creu Roja hi ha dut a terme: 303 –nou més que els que es van efectuar a tot Catalunya durant el 2008 (que en van ser 294) i una xifra molt superior als rescats de l'estiu passat: 106–. També s'han incrementat, tot i que menys, els rescats a les platges de les demarcacions de Barcelona i de Tarragona. A les primeres se n'han fet 196 i a les segones 99, mentre que el 2008 n'hi van haver 87 i 65, respectivament.

En la majoria de sinistres, les imprudències han estat la causa de les morts i dels rescats, sobretot el fet de no respectar les banderes o els senyals dels equips de socorristes. A banda d'això, també ha tingut a veure en l'increment de rescats l'empitjorament del fons marí per les fortes ventades que van afectar Catalunya el gener. Segons la Creu Roja, el vent va provocar que moltes platges es quedessin sense sorra i s'haguessin de restituir amb l'arena de platges que no havien estat afectades per les ventades. La restitució va alterar el sòl marí i el moviment de les aigües, per la qual cosa aquest estiu ha empitjorat l'estat del mar.

Accidents mortals al mar

Les platges catalanes també han estat l'escenari de diferents morts accidentals. Una de les més greus es va produir a principis d'agost, a l'Ametlla de Mar, quan una nena de 8 anys va morir atrapada per l'hèlix d'una embarcació. També a principis d'agost, un home de 35 anys va morir a Sitges, després d'haver tingut una baixada de sucre mentre es banyava. A les platges gironines, hi ha hagut dos altres casos d'accidents mortals al mar. El primer es va produir a finals de juliol a Palamós. Un home va localitzar al mar, entre les roques, a la cala Tamariu, el cos d'un brasiler de 28 anys que constava com a desaparegut. El segon cas va passar a finals de juliol, quan es va trobar mort a la platja de Portbou un turista francès de 22 anys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.