Detenen cada dia dinou homes per violència masclista a Catalunya

Fins ara han mort vuit dones i s'han fet 3.434 detencions, de les quals vint eren de menors d'edat

Hilda Cayasire, Nilda, la dona boliviana de Sant Pere de Ribes que va aparèixer morta en una maleta a la Gran Via de Barcelona, és, de moment, la darrera víctima mortal de violència masclista a Catalunya, la vuitena del 2009, un any que, si en el segon semestre no hi ha grans canvis, es tancarà amb unes estadístiques semblants a les de l'any 2007 i 2008.

Segons les dades facilitades ahir pel Departament d'Interior, durant els primers sis mesos de l'any els Mossos han realitzat 3.434 detencions per violència masclista –vint de les quals eren de menors d'edat– un nombre que suposa una mitjana de dinou homes arrestats per dia. La mitjana de detencions és força superior a la que es va registrar durant tot el 2007 (16), però, en canvi, és inferior a la del 2008, que es va tancar amb 7.543 arrestats –51 dels quals eren menors d'edat– i prop de 21 detinguts (20,6) cada dia. Pel que fa al nombre de víctimes mortals, de moment, les estadístiques són lleugerament favorables: durant tot el 2007 van perdre la vida dotze dones i el 2008 en van ser deu.

Unions forçades a Girona

Les estadístiques sobre violència domèstica presentades ahir per Interior també van incorporar per primer cop les accions policials que s'han dut a terme per prevenir, detectar i actuar contra els matrimonis forçats a Catalunya, un procediment pioner a l'Estat espanyol que va començar a funcionar aquest mes de juny. Segons va explicar el conseller Joan Saura, s'han detectat sis casos de bodes forçades –tots a la demarcació de Girona–, un fet que posa en evidència, segons el conseller, que «a mesura que s'actua en aquest camp, creix el nombre de deteccions i que la tasca de prevenció i dissuasió fa efecte». També es pot considerar positiu el nombre de casos de mutilació genital femenina, que fins ara s'han detectat i previngut (14 casos, que afectaven 35 nenes, la majoria parentes i originàries de països africans). El 2008 es van prevenir 55 casos i es va evitar l'ablació de 104 afectades.

Més agents especialitzats

Per tal de donar una resposta més efectiva a les víctimes de violència masclista, Interior ha augmentat en 162 els agents dels Mossos especialitzats en els grups d'atenció a la víctima (162), que treballen a plena dedicació en 88 de les 92 comissaries del territori. A banda d'això, s'han format 450 policies en la problemàtica de la mutilació genital femenina i la violència de gènere i, durant aquest estiu, s'han repartit 50.000 opuscles de mesures d'autoprotecció per a dones a tot Catalunya. Ara se'n repartiran 125.000 més.

El 2010 es farà una enquesta sobre violència masclista

El conseller d'Interior, Joan Saura, va oferir les dades sobre violència masclista durant l'acte de presentació del primer seminari sobre bones pràctiques policials en la lluita contra la violència masclista, que finalitza avui a Barcelona. El conseller, a banda de les quantitats, va avançar que a principis de 2010 es posarà en marxa una enquesta telefònica a 15.000 persones per tal d'indagar en nou àmbits de la violència masclista al carrer, la feina i l'esfera privada. Saura va explicar que, tenint en compte la dificultat de visibilitat i de tenir coneixement real de la problemàtica, «calia valdre's d'un instrument d'anàlisi rigorós d'aquest fenomen com a problema de seguretat». «L'enquesta ens ha de permetre intuir i extrapolar (...) el grau de victimització real» i dissenyar «millors polítiques» per acabar amb aquesta xacra, va dir Saura. Pel que fa al seminari, ahir la subdirectora general d'Institucions Penitenciàries del Ministeri d'Interior va assegurar que un 84% de les dones preses han patit maltractaments físics o sexuals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.