Condemnen a sis mesos de presó l'home que va fer un cobert il·legal a Caldes

La jutgessa manté que l'home, que és firaire, va actuar com a «promotor i constructor» i la defensa presentarà recurs

El condemnat és un firaire de 50 anys que té una parcel·la a Caldes de Malavella. Entre el 2006 i el 2007, va construir-hi una barraca per guardar-hi eines i també menjar per als animals. Algú va denunciar que aquelles obres eren il·legals –es feien en sòl no urbanitzable– i el cas va anar a parar a la via penal, perquè es va acusar l'home d'un delicte contra l'ordenació del territori. Segons la defensa de l'ara condemnat, aquest delicte només es pot aplicar a professionals del sector –promotors, constructors o tècnics directors– i per això demanava l'absolució del seu client. Per contra, el fiscal reclamava un any de presó i una multa de 2.160 euros.

La sentència, emesa pel jutjat penal número 1 de Girona, ha condemnat l'home a sis mesos de presó, a una multa de 2.160 euros i una inhabilitació de sis mesos per fer qualsevol obra. La jutgessa recorda que el cobert és il·legal i, basant-se en una sentència del Suprem del 2001, manté que es pot considerar «promotor o constructor» qualsevol persona que impulsi obres de construcció. A més, posa en entredit que el cobert es volgués fer servir com a barraca, perquè, fins i tot, ja tenia feta una xemeneia i no descarta que es volgués utilitzar com a habitació. També afegeix una altra pena. En aquest cas, una multa de 90 euros per una falta de desobediència, perquè l'acusat va trencar un precinte dels Mossos, que havien aturat les obres.

Canvi de tendència

Per la seva part, l'advocat de la defensa, Joan Muntada Artiles, recorrerà contra la sentència a l'Audiència. «Ningú no posa en dubte que la construcció sigui il·legal, però continuo defensant que el meu client no pot ser considerat promotor i aplicar-li aquest delicte.» Segons Muntada, les sentències cada vegada més tendeixen a aplicar la seva tesi i no la de la jutgessa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.