JOAN FIGUERA

INTENDENT EN CAP DELS MOSSOS D'ESQUADRA DE LA REGIÓ POLICIAL DE LES TERRES DE L'EBRE

«La nostra feina no és acontentar tothom»

A l'Ebre, el desplegament dels Mossos havia generat una expectativa molt alta. Quin balanç fa d'aquest primer any?
–«Els ajuntaments, les organitzacions i les entitats que reclamaven més seguretat han vist satisfeta la seva demanda. Els primers mesos ja vam engegar una campanya per millorar la seguretat en el comerç i una altra per evitar els robatoris en l'àmbit de la pagesia, que van donar molt bons resultats. De seguida es va poder visualitzar la presència policial al territori. A més, davant de casos importants com el doble homicidi d'Alcanar, vam donar una resposta ràpida, i això ha millorat la sensació de seguretat.»
–Fa un any, el desplegament a l'Ebre va fer-se amb 432 efectius. Hi ha hagut prou agents dels Mossos al territori?
–«Per la nostra banda, hem complert totes les expectatives que teníem previstes quan vam planificar el desplegament. Ja va haver-hi un increment a l'estiu, per millorar l'atenció a la zona de la costa, i especialment per posar en marxa una oficina de gestió de denúncies a l'Ametlla de Mar. Després també hem tingut un petit increment, i tancarem l'any amb prop de 440 agents a l'Ebre.»
–Seran suficients 440 efectius per garantir la seguretat en un territori tan gran i dispers?
–«Les demandes de seguretat sempre són altes, però segons els estudis dels mapes delinqüencials i la ràtio de policies per habitant, a la regió de l'Ebre tenim 2,5 agents per cada 1.000 habitants. És una dada molt correcta, i la situació al territori és millor que la que teníem abans del desplegament.»
–Quina creu que és la imatge que la gent de les Terres de l'Ebre té ara dels Mossos?
–«Molt bona. Rebem constantment agraïments i felicitacions. Feia anys que no es veien patrulles a peu. El porta a porta contribueix a establir uns vincles i una relació de confiança entre la policia i el ciutadà. Això ha fet que la percepció que tenim sobre la imatge que generem en els ciutadans sigui molt bona. Però la nostra feina no és acontentar tothom, sinó detenir els presumptes delinqüents i posar-los a disposició de la justícia.»
–Una de les seues línies d'actuació ha estat potenciar la col·laboració amb la policia local.
–«A Alcanar hem fet un dispositiu conjunt per evitar els robatoris amb força, sobretot a la zona d'Alcanar Platja. A la Ràpita, un sistema per atacar el top manta, i a Amposta, ens hem centrat a evitar la venda d'estupefaents al barri de Sant Cristòfol i a la zona lúdica de Tosses. A la Sénia i Ulldecona, hem patrullat conjuntament a la zona comercial i hem insistit en el sector del moble. A l'Ametlla de Mar, amb un pla pilot molt interessant, hem atès la seguretat ciutadana mentre la policia local es concentrava a les urbanitzacions».
–I a Tortosa?
–«La coordinació amb la policia local és permanent. A més, hem fet dispositius de via pública, sobretot al sector comercial, al centre i al nucli antic. A banda, també hem col·laborat amb el Cuerpo Nacional de Policía fent controls d'estrangeria, cosa que ens ha permès detectar persones sense documentació o bé que vivien al país en situació irregular, així com gent amb antecedents i que habitualment cometien furts. A Tortosa, els delictes han baixat des del novembre passat.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.