Montilla demana «disculpes» als ciutadans pel cas de corrupció a Santa Coloma

Admet que el cas ha causat un «dany greu» als socialistes i anuncia que els candidats signaran un contracte de transparència

Com a colofó d'una jornada en què el PSC va reivindicar la seva acció després de tres dècades d'ajuntaments democràtics, Montilla va entrar de ple en el presumpte cas de corrupció destapat per l'Audiencia Nacional, pel qual estan imputats l'excalcalde de Santa Coloma, Bartomeu Muñoz, el regidor d'Urbanisme, Manuel Dobarco, i l'exdiputat socialista Luis García Sáez, entre d'altres. El primer secretari del PSC va demanar, en primer lloc, perdó. Ara bé, «amb la mateixa humilitat» va proclamar que no tots els polítics són iguals ni reaccionen de la mateixa manera.

Per evitar que casos com aquest es repeteixin, José Montilla va anunciar que el PSC reformularà el seu codi ètic en un «contracte de servei públic amb la ciutadania» que comprometrà els candidats amb la transparència. En espera que se'n conegui el contingut exacte, que va precisar que espera que estigui llest la tardor de l'any vinent, coincidint amb les pròximes eleccions al Parlament, el president de la Generalitat va avançar que inclourà una declaració d'ingressos i béns personals per evitar enriquiments injustificats. A més, va garantir que el govern regularà «l'ús dels recursos públics» i el Parlament impulsarà «noves mesures normatives».

Montilla va blindar l'actuació del PSC un cop esclatada l'operació dirigida pel jutge Baltasar Garzón. Va citar el respecte a la presumpció d'innocència i a l'acció judicial. Però també es va referir a la decisió de suspendre «preventivament» de militància els socialistes imputats. «El PSC no és un partit d'amics», amb qui s'ha d'estar «a les verdes i a les madures», va dir. I va sentenciar: «L'exemplaritat és un patrimoni de la política democràtica.»

CiU proposa un pacte contra la crisi per retrobar la política i la ciutadania

El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va tornar a defensar ahir la necessitat que es tanqui un pacte d'Estat contra la crisi. Però aquesta vegada el va situar com «la millor aportació» dels partits per propiciar un «retrobament entre la política i la ciutadania». Duran també va advocar per l'aprovació d'una llei electoral que instauri les llistes obertes. ERC, de la seva banda, va exigir al PSC i CiU «un canvi d'actitud» en pro de la transparència i la regeneració política, en la línia que ha defensat el president del Parlament, Ernest Benach. ICV va convidar tots els partits a concretar el compromís contra la corrupció. El secretari general dels ecosocialistes, Joan Herrera, va constatar que la majoria dels compromisos adquirits el 2001 en l'acord de transparència i autolimitació de despeses electorals i finançament dels partits s'han incomplert. Per això, Herrera va demanar mesures concretes que combatin la «crisi de valors que ha afectat la política».

Compromís amb la «tolerància zero»

El PSC també va aprovar per assentiment en la IV Convenció Municipal una declaració que proclama la «tolerància zero» amb la corrupció, que considera «del tot incompatible amb l'exercici del dret públic» i amb la pertinença a la formació. Com a resposta al cas Pretòria destapat per l'Audiencia Nacional, els socialistes van manifestar el seu «total rebuig» i «condemna» davant de «qualsevol forma de corrupció» i el compromís de vetllar per la «total transparència de les actuacions i decisions» dels càrrecs electes. El document també pretén traslladar un «missatge de confiança» als catalans respecte de la política i el funcionament de les institucions. A més, encoratja el partit a «seguir treballant en l'impuls de mesures encaminades a la regeneració democràtica». Per reblar el clau, els alcaldes i regidors del PSC van sentenciar que «el comportament d'una minoria» –en referència als imputats pel cas Pretòria– «no desbaratarà» els projectes que guien l'acció dels càrrecs als ajuntaments.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.