Les crítiques de les ONG marquen la segona jornada de la cimera de la FAO

Segueix la incertesa de les aportacions

Les organitzacions no governamentals i moviments agrícoles i humanitaris van expressar ahir la seva decepció per la manca de compromisos en el document final de la cimera. «Els governs no han pres consciència del que vol dir fam al món i el document reflecteix que no hi ha un compromís per eradicar-la», va dir Florencia Arostica, de Via Campesina, el moviment internacional que reuneix milions de petits agricultors de tot el món. Les ONG van citar com a exemple el discurs de la presidenta de Xile, Michele Bachelet, que va fer una crida perquè els països desenvolupats dediquin a solucionar el problema de la fam la mateixa quantitat que han donat per a la crisi financera.

El document que ha sortit de la cimera conté cinc punts amb l'objectiu d'eradicar la fam al món el 2025, però no obliga els estats a res ni ofereix xifres sobre possibles finançaments. L'ONG Action Aid va explicar que la declaració fina de la cimera és «una bonica caixa, però buida». El portaveu d'Oxfam, l'espanyol José Antonio Hernández, també va mostrar la seva decepció per un document, segons va dir, que declara que hi ha una estratègia en la lluita contra la fam, però no conté ni propostes concretes, ni pressupostos, ni fites estatals, ni programes.

Respecte a la falta dels mandataris dels països rics a la cimera, va explicar que «no importa» ja que la fam no necessita fotos de família ni retòriques, sinó objectius concrets.

Enmig de la celebració de la cimera i després que no s'hagués produït encara cap anunci sobre ajudes econòmiques per pal·liar la fam al món, el Programa Mundial d'Aliments (PMA) va demanar als ciutadans que es mobilitzin i donin diners en la lluita contra la fam.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.