Saura reclama la dimissió «en bloc» del Constitucional i Montilla el desautoritza

CiU evita reiterar la demanda i només Esquerra Republicana aplaudeix el conseller d'Interior

Des de Madrid mateix, en una conferència al Fòrum Europa, Saura va defensar la dimissió «en ple» del Tribunal Constitucional com un «gest de valentia» necessari, tres anys després de la presentació dels set recursos contra la carta catalana. Partint del convenciment que els magistrats estan «deslegitimats» per dictar sentència –només deu dels dotze es poden pronunciar sobre el text i n'hi ha quatre amb el mandat prorrogat–, el conseller d'Interior va defensar la renovació de l'alt tribunal. Saura va estendre les seves crítiques a la politització dels magistrats, dividits entre progressistes i conservadors. I va argumentar que si el recanvi dels membres del TC no és possible, l'alt tribunal hauria de pactar una sentència «prudent» sobre la carta catalana. Per contra, si és restrictiva, segons Saura, s'arribaria a un escenari polític amb «una interpretació tancada i restrictiva de la Constitució que corre el risc d'asfixiar la política i pervertir el pacte constitucional». I això, a parer seu, remouria l'escenari polític d'una manera «imprevisible», ja que la reforma de la carta magna és «impossible» a causa de la falta d'acord entre el PSOE i el PP.

Montilla va ser taxatiu. El president de la Generalitat va deixar clar que l'expressada per Saura no és una opinió consensuada en el si del govern i va assenyalar que intervenia «com a responsable d'Iniciativa», no en representació del govern. La conferència de Saura, però, figurava a l'agenda de l'executiu. Les declaracions del conseller d'Interior van incomodar José Montilla i el PSC. Unes declaracions que van arribar quatre dies després que, en l'executiva federal del PSOE, Zapatero demanés als socialistes catalans que acatin la sentència del TC sigui quina sigui i els va demanar prudència en les intervencions. Per això Montilla es va esforçar a blindar ahir l'actuació del Constitucional. «El tribunal es troba en una situació complexa i transcendirà com el tribunal que ha tingut més mèrit i més crèdit», va dir.

Només ERC, a banda d'ICV, va defensar l'opinió de Saura i va qualificar de «lloable» el seu desig. CiU, en canvi, va ser molt prudent. El president de la federació, Artur Mas, va evitar pronunciar-se sobre la petició de dimissió «en bloc», que ell mateix havia reivindicat dissabte, en una mostra de les discrepàncies que manté UDC sobre la qüestió. Artur Mas es va limitar a reclamar celeritat als magistrats, mentre que el secretari general d'Unió, Josep Maria Pelegrí, va advocar perquè es mantinguin en el càrrec fins que enllesteixin la sentència.

Pelegrí també va posar el dit a la ferida oberta en l'executiu. «Hi hauria d'haver una voluntat única del govern de la Generalitat, contundent, i no dir ni fer aquestes manifestacions que distorsionen la voluntat del govern», va opinar. El PP va acusar Saura d'incórrer en una «greu irresponsabilitat» amb la seva opinió.

De la Vega etziba que govern i partits no hi han d'interferir

La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, va respondre a les crítiques del conseller Joan Saura etzibant que fins que no es pronunciï el Tribunal Constitucional cal ser «prudent» i «raonable». «El que toca és que els que tenim responsabilitats polítiques no hi interferim», va al·legar. Tot plegat respon, al seu criteri, al «funcionament democràtic» propi de les institucions. A més, la vicepresidenta espanyola va justificar el fet que no s'hagi renovat la composició del Constitucional per la falta d'acord entre «diversos grups polítics».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.