Obama preveu enviar entre 30.000 i 35.000 soldats addicionals a l'Afganistan

Les tropes dels EUA podrien començar a sortir del país el 2011

Segons va anunciar un alt funcionari de la Casa Blanca, Obama fixarà pel 2011 l'inici de la sortida de les tropes nord-americanes de l'Afganistan, procés que podria culminar el 2013. Segons la mateixa font, Obama vol posar fi a la guerra a l'Afganistan abans que finalitzi el seu mandat.

Per la seva banda, el portaveu de la Casa Blanca, Robert Gibbs, va dir que Obama anunciarà avui, a les 3 de la matinada hora catalana, en un discurs televisat a la nació des de l'Acadèmia de l'Exèrcit a West Point, la seva estratègia per a l'Afganistan, que inclou un enviament accelerat de tropes i la limitació de la durada d'aquesta intervenció.

Segons el diari The Wall Street Journal, que cita funcionaris del govern, Obama espera que els seus aliats europeus contribueixin amb l'enviament de 5.000 soldats més. Amb aquesta xifra quasi s'arribaria a la que havia demanat el cap militar nord-americà a l'Afganistan, el general Stanley McChrystal, que havia dit que es necessitaven 40.000 soldats addicionals.

Gibbs també va dir que la intenció dels EUA és transferir ràpidament la responsabilitat del control a les tropes del govern de l'Afganistan. «No podem restar a l'Afganistan per sempre», hi afegeix el funcionari nord-americà.

Obama ja ha començat a parlar amb mandataris de tot el món per explicar-los els seus plans. En aquest sentit, el primer ministre britànic, Gordon Brown, va confirmar que el seu país enviarà 500 soldats més al país centreasiàtic, un fet que farà augmentar les tropes britàniques a més de 10.000 soldats.

Zapatero, també més

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, també es va mostrar disposat a incrementar el contingent. Va dir que, si els EUA li reclamen un augment de tropes, la resposta serà positiva.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.