La petició de retirada dels santcristos de les aules enfronta el govern i el PP

Rouco Varela ho troba «antidemocràtic» i el Partit Popular carrega contra l'executiu

Tradició i cultura. Hi van apel·lar ahir el PP i altres formacions com ara CiU per mantenir els santcristos a les aules de les escoles públiques. L'aprovació dimecres d'una proposició no de llei impulsada per ERC a la comissió d'educació de la cambra baixa, que va tirar endavant gràcies als vots del PSOE, IU, ICV i el BNG i que insta l'executiu a retirar els símbols religiosos dels centres educatius ha dividit la comunitat educativa i ha obert un altre front en la guerra que mantenen l'Església i el PP amb l'executiu que presideix José Luis Rodríguez Zapatero. Concretament, la proposició no de llei insta el govern a aplicar a tots els centres escolars la jurisprudència del Tribunal d'Estrasburg del 2 de novembre passat i que dóna la raó a un particular en la seva denúncia contra l'Estat italià per la presència de santcristos en un col·legi públic. En la sentència el tribunal assegura que els santcristos a les aules són «una violació dels drets dels pares a educar els seus fills segons les seves conviccions» i de la lliberta de religió dels alumnes.

Ahir, al Congrés, la persona més buscada era el socialista José Bono, perquè és també catòlic. El president del Congrés va optar pel silenci i no es voler pronunciar sobre el tema per evitar la polèmica.

Qui sí es va pronunciar va ser el ministre d'Educació, Ángel Gabilondo, que va explicar que entén la iniciativa sobre la retirada de símbols religiosos en els col·legis com una petició al govern perquè agiliti la tramitació d'una llei de llibertat religiosa, que tingui en compte la situació social actual i la pluralitat.

També hi va voler dir la seva el PP, des del qual el diputat Esteban González Pons va defensar que els ciutadans de l'Estat espanyol i els europeus «tenen una tradició més enllà del fet religiós» i si per «combatre» la religió «acabem renunciant a la nostra tradició i cultura no quedarà res de nosaltres».

«Les cavalcades de Reis»

De manera similar es va pronunciar, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, que va assegurar que l'executiu té una «falta de responsabilitat que no té nom» en ocupar-se de temes com la retirada dels santcristos de les aules, l'objectiu del qual és dividir la societat, quan hi ha més de 4,3 milions de persones desocupades. De Cospedal es va preguntar si ara que arriba Nadal, el PSOE anirà més enllà i «prohibirà els pessebres, les cavalcades de Reis o deixarà de ser festa la nit de Nadal o Nadal». Per la seva banda, el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran, va admetre que el preocupa aquest «primer pas» perquè és l'«avantsala» d'altres decisions que van en la línia de suprimir tots els símbols religiosos però no pel fet de ser o no catòlic, sinó per raons «constitucionals». Entre els detractors, també hi ha l'Observatori per la Llibertat en l'Educació i l'Observatori per a la Llibertat Religiosa i de Consciència, que van coincidir a qualificar la iniciativa d'«intolerància ideològica».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.