L'alcalde de Blanes afirma que en el mandat anterior es va amagar un deute de 3 milions

Trias parla de «fotomuntatge» dels comptes en l'època de Marigó, i aquest replica que l'informe té un objectiu «polític»

Trias i el regidor d'Hisenda, Joan Burjachs (CiU), van estar acompanyats en la roda de premsa per Anselm Ramos (PDB) i Celestino Lillo (PP) per demostrar una imatge d'unitat del govern tripartit. Burjachs va explicar els detalls de l'informe, en què es posa en dubte els mecanismes de gestió per cobrar els deutes de l'Ajuntament i s'assenyala que els anys 2006 i 2007 es van fer uns ajustaments en l'estat del romanent que «la normativa comptable no preveu en cap cas». «Aquest ajustament augmenta l'import del romanent de tresoreria i compensa l'efecte negatiu de les provisions per morositat», s'afirma en l'informe. En l'informe es conclou, segons Burjachs, que l'any 2007 l'Ajuntament «ja tenia un deute de més de 3 milions d'euros de tresoreria» i que «l'any 2006 estava obligat fer un pla de sanejament». Durant el mandat anterior, la regidoria d'Hisenda va estar en mans de Pere Garcia (PSC).

Trias va sentenciar que «la crisi a l'Ajuntament de Blanes va començar en època de bonança econòmica», i que «els pressupostos de despeses mai no es complien, sempre eren per sobre».

Marigó, per la seva part, ha convocat una roda de premsa per avui, però ahir ja va avançar que opina que quan es va encarregar l'informe el PSC ja sabia que «només tenia un objectiu polític». «L'Ajuntament de Blanes s'ha gastat diners per fer un estudi a mida per poder criticar l'oposició», va assenyalar Marigó. L'exalcalde va recordar que els números «estan formulats per l'interventor i que s'envien al Tribunal de Cuentas i al Síndic de Comptes».

Joan Salmerón, portaveu d'EUiA-ICV, soci del PSC durant l'anterior mandat, va assenyalar que esperaran a tenir l'informe per opinar, i es va queixar que es comuniquessin els resultats a la premsa abans que als portaveus dels grups municipals de l'oposició.

Conxita Boldú, l'única regidora d'Esquerra, partit que va compartir govern amb el PSC i EUiA-ICV bona part del mandat anterior, no va voler opinar encara de l'afer, tot esperant reunir-se amb tots els membres del partit per analitzar l'informe.

7,5
milions d'euros
ha pagat aquest any l'Ajuntament de Blanes a l'empresa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) i ha satisfet així part del deute contret al llarg dels anys amb aquesta empresa pel servei d'escombraries, segons va anunciar Burjachs. El deute global era de 17 milions, i ara s'ha rebaixat a 9,5 milions més els interessos de demora. D'altra banda, en l'informe fet públic ahir es posa de manifest que en els mandats anteriors «el cost del servei d'escombraries no s'ha imputat correctament segons l'exercici corresponent». «Si la imputació s'hagués efectuat en cada exercici seguint el criteri del servei realment prestat cada any per FCC, les liquidacions haurien estat molt diferents», es conclou en l'estudi. En l'informe s'assegura també que d'acord amb el criteri legal que preveu la normativa i les bases d'execució del pressupost, els reconeixements del deute s'haurien d'imputar íntegrament a l'any de la seva aprovació. «Per tant, l'any 2004 l'Ajuntament de Blanes hauria tingut un dèficit del pressupost d'1.400.000 euros, assegura el govern. L'informe també assenyala que el 2007 «encara no s'havia comptabilitzat la totalitat del deute amb l'empresa FCC perquè no existien les factures corresponents als reconeixements plenaris que es van fer l'any 2004» i s'afirma que «fins al 2008 i el 2009 no han aparegut les factures» de reconeixement del deute amb FCC dels períodes 1995-2003 i 2004-2006.
500.000
euros
per sota del pressupost establert per a despeses són els que finalment gastarà l'Ajuntament de Blanes durant aquest exercici, va avançar ahir Burjachs, que també va assegurar que els ingressos «estan molt a prop del que s'havien planificat». Burjachs va assenyalar que dins la desviació pressupostària de l'any passat, de més de 5 milions, hi ha els més de 3 denunciats ahir, i va criticar els qui l'havien acusat d'haver fet el «forat».

30 milions de deute històric

El segon tinent d'alcalde de Blanes, Anselm Ramos (PDB), va asseverar ahir que el deute històric de Blanes era de 30 milions d'euros l'any 2008, sense comptar el crèdit d'ICF per a la ciutat esportiva, de 30 milions més. Ramos va assenyalar que per aquest deute s'hauria d'haver fet provisió des del 2003 i que es podria arribar a parlar de 60 milions, tot i que en els darrers mesos s'ha arribat a un acord amb la Generalitat per finançar-lo.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.