Girona, Salt i Sarrià faran conjuntament la consulta sobre la independència el 25 d'abril

Un acte a l'auditori de La Mercè, ple a vessar, va obrir ahir la campanya

Dos mesos després que l'ADAC, Òmnium Cultural i el col·lectiu El Forn vertebressin una incipient comissió cívica, la plataforma Girona Decideix ha aconseguit aglutinar prou suports per decidir tirar endavant l'empresa –gegantina, ja que només per a la capital calculen que els caldran 500 voluntaris– d'organitzar la consulta sobre la independència pel dia 25 d'abril de manera conjunta entre Girona, Salt i Sarrià, tres municipis que sumen uns 120.000 habitants.

L'anunci es va fer ahir en un acte a l'auditori de La Mercè, ple de gom a gom amb més de 300 persones, entre les quals vam poder distingir representants de la vida social, cultural i política local. Per exemple, els regidors gironins Carles Puigdemont (CiU), Cristina Alsina (ERC) i Enric Pardo (ICV) i el delegat del govern, Jordi Martinoy. L'actriu Cristina Cervià va anar presentant les intervencions: primer, el portaveu de la comissió cívica, Biel de Montserrat; després, integrants de les plataformes de Salt i de Sarrià, de l'ADAC i d'Òmnium Cultural («és ara o mai», van afirmar, referint-se a la independència de Catalunya); dos membres de les comissions de treball de la plataforma (Pitu Masdevall i Carme Renedo) i, finalment, el filòsof Josep Maria Terricabras.

«I què, si no la volen»

Se n'esperava un discurs intens, de Terricabras, i ho va complir amb escreix. Per ell, el dret a decidir és inqüestionable, ningú no l'ha de concedir, s'ha tingut sempre: «El que passa és que no l'exercíem» i la consulta servirà per recuperar «la condició moral –que no legal– de ciutadans i per arraconar la condició de súbdits, sigui quina sigui la nostra condició social o econòmica», i serà un gest de participació democràtica que sovint no és a l'abast del ciutadà.

Especialment interessants van ser les seves respostes als tòpics negatius sobre la consulta. Per exemple: contra l'afirmació que «ells no la voldran [la independència]», Terricabras replica: «I què?, que els ho preguntem a ells? És com allò dels joves, que no demanen segons què als pares perquè saben que els diran que no». Per al dubte: «I l'endemà de la consulta, què?», la resposta de Terricabras és: «Ja ho veurem, haurem d'estar atents a les conseqüències. Que no sapiguem què passarà no vol pas dir que no hagi de passar res.»

L'acte es va acabar amb representants de la comissió a dalt de l'escenari i tota la gent cantant Els segadors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.