La consulta es fa en 59 municipis de la demarcació de Girona

La població més gran on es pot votar és Roses, amb 16.000 electors

En la majoria dels municipis on avui es vota, la iniciativa ha rebut el suport de les entitats locals i de l'ajuntament respectiu, els quals han aprovat una moció per fer costat a la consulta. Són pocs els municipis en què el ple municipal ha dit «no» a la moció. És el cas de Camprodon, on els regidors del PSC (al govern) van votar-hi en contra, els de CiU (a l'oposició) es van abstenir i els únics que van donar-hi suport van ser els d'ERC. La comarca on s'han preparat més consultes és la Garrotxa (en 15 dels 21 municipis), però com que es fa en pobles petits, el nombre d'electors volta els 10.000 i prou. On hi ha més possibles votants és a la Selva (més de 26.000). Només en una comarca, el Pla de l'Estany, la consulta es fa en tots els municipis (onze). És l'únic cas de tot Catalunya. El Consell Comarcal del Pla de l'Estany també és l'únic que hi ha donat suport oficialment. A la Cerdanya, per contra, de moment només es podran pronunciar els veïns de Bolvir.

En els últims dies s'han fet les votacions anticipades. En alguna comarca la participació ha arribat a índexs significatius, com ara al Pla de l'Estany, on divendres ja havia passat per les urnes el 7% del cens.

Després, les grans

En aquesta tanda de consultes es troben a faltar les poblacions més grans de la demarcació (Girona, Figueres, Blanes, Lloret i Olot), fins al punt que el municipi de més envergadura on avui es vota és Roses, amb uns 16.000 veïns de més de 16 anys. De capitals de comarca, n'hi ha tres, però són de les petites: Banyoles, Ripoll i Santa Coloma de Farners. Està previst, però, que en els pròxims mesos es produeixi una altra tanda de consultes. A Girona ja s'ha decidit que es farà el 25 d'abril, de manera conjunta amb els municipis veïns de Salt i Sarrià de Ter. És molt possible que aquest mateix dia es faci a Figueres.

Ambient festiu

Les comissions i plataformes organitzadores han volgut que la consulta es desenvolupi en un ambient festiu. Per això i per acostar la gent a les meses, en molts de llocs les han situat al mateix escenari de les activitats de La marató de TV3.

Crida a la responsabilitat

El delegat del govern, Jordi Martinoy, tot i que es mostra convençut que no hi haurà incidents en la jornada, ha volgut fer una crida «a la responsabilitat» dels organitzadors i participants en la consulta. D'altra banda, ha reiterat el seu «absolut respecte» a la consulta i ha recordat que el govern tramita una llei que farà possible celebrar referèndums.

ELS POBLES ON ES VOTA

Alt Empordà
La Jonquera
Palau de Santa Eulàlia
Pau
Pedret i Marzà
Roses
Viladamat
Vilajuïga
Baix Empordà
Jafre
Torroella de Montgrí
Verges
Cerdanya
Bolvir
Garrotxa
Argelaguer
Besalú
Beuda
Castellfollit de la Roca
Les Planes d'Hostoles
Les Preses
Maià de Montcal
Mieres
Montagut i Oix
Riudaura
Sant Aniol de Finestres
Sant Ferriol
Sant Jaume de Llierca
Santa Pau
Tortellà
Gironès
Bordils
Campllong
Cassà de la Selva
Celrà
Cervià de Ter
Flaçà
Juià
Llagostera
Llambilles
Sant Gregori
Sant Jordi Desvalls
Pla de l'Estany
Banyoles
Camós
Cornellà del Terri
Crespià
Esponellà
Fontcoberta
Palol de Revardit
Porqueres
Sant Miquel de Campmajor
Serinyà
Vilademuls
Ripollès
Pardines
Planoles
Ribes de Freser
Ripoll
Toses
Vallfogona de Ripollès
Selva
Arbúcies
La Cellera de Ter
Sant Hilari Sacalm
Santa Coloma de Farners
Sils

Laporta, a la Jonquera

El president del Barça va demanar ahir el «sí» en la consulta sobre la independència en un acte que va tenir lloc a la Jonquera organitzat per la plataforma La Jonquera pel Dret a Decidir. Laporta va defensar la independència, entre altres raons, perquè vol «el millor per als nostres fills». Un centenar de veïns van assistir a l'acte, entre els quals, l'alcalde, Jordi Cabezas.

Gairebé 21.000 alt-empordanesos poden votar avui en la consulta sobre la independència

Roses és el municipi més gran de la comarca –també de la demarcació de Girona– que celebra la consulta sobre la independència avui, amb 16.000 dels gairebé 21.000 votants possibles que hi ha a l'Alt Empordà. En nombre d'electors possibles, la següent població més important de l'Alt Empordà que organitza consulta avui és la Jonquera, amb 2.623 votants. Avui també s'organitza referèndum a Palau de Santa Eulàlia, Pau, Pedret i Marzà, Vilajuïga i Viladamat, mentre que altres municipis, com ara Castelló d'Empúries, Figueres, l'Escala i Agullana, tenen previst fer la consulta més endavant. En les últimes setmanes, els set municipis alt-empordanesos on avui es podrà votar han organitzat diversos actes de divulgació i de promoció de les consultes sobre la independència de Catalunya. En algunes poblacions també s'ha optat per permetre el vot anticipat –vegeu la fotografia del cas de la Jonquera.

Fins a 10.939 electors estan cridats avui a les urnes a Torroella, Verges i Jafre

A.V. / Ò.P

Torroella de Montgrí, Verges i Jafre són els 3 municipis dels 36 que hi ha al Baix Empordà que avui faran la consulta popular. A Torroella els veïns podran votar en vuit urnes repartides al municipi. A Verges, on durant tot el dia hi haurà actes culturals, es podrà exercir el vot a la Casa de Cultura. A Jafre ja han votat el 3% dels electors, i la resta ho poden fer avui al local d'en Boira.

Quinze pobles cridats a consulta, a la Garrotxa

El nombre de 10.000 persones censades per votar als 15 municipis de la Garrotxa que avui fan la consulta és estimada. El portaveu de la plataforma Garrotxa Decideix, Jordi Gasulla, manté que han detectat un desajustament important en les dades que centralitza la Coordinadora per la Consulta sobre la Independència. Han arribat al nombre estimat de 10.000 votants després d'analitzar padrons i els censos més recents de cada municipi on es fa la consulta. Majoritàriament, les meses s'han instal·lat en locals particulars, excepte a Riudaura, en què la consulta es fa a la plaça del Gambeto. L'antic hospital de Sant Julià de Besalú és el lloc escollit per fer el seguiment de la jornada. En la majoria de municipis es duen a terme actes festius. Hi ha consulta a Argelaguer, Besalú, Beuda, Castellfollit, les Planes, les Preses, Maià, Mieres, Montagut i Oix, Riudaura, Sant Aniol de Finestres, Sant Ferriol, Sant Jaume de Llierca, Santa Pau i Tortellà.

Al Pla de l'Estany poden votar 24.366 persones

R. ESTÉBAN

Aquesta comarca és l'única de Catalunya en què avui es fa la consulta en tots els municipis. A més, tots els ajuntaments i el Consell Comarcal han aprovat la moció de suport a aquesta iniciativa, un fet també únic. El suport de l'administració local es va fer palès dimecres, quan alcaldes i exalcaldes de la comarca van anar tots junts a dipositar el vot anticipat. Hi haurà meses repartides als onze municipis. Sis urnes estaran distribuïdes a Banyoles (al Foment de la Sardana, la Vila Olímpica, el carrer de Mata, els barris de Canaleta i de la Farga i el passeig de la Indústria), i la resta dels pobles en tindran una cadascun excepte Porqueres i Fontcoberta, on n'hi haurà dues.

De l'organització, se n'ha cuidat la plataforma Pla de l'Estany per l'Autodeterminació, a la qual s'han anat adherint unes 500 persones a títol individual i una quinzena d'entitats. La campanya al Pla de l'Estany ha tingut com a aspecte negatiu les bretolades que a principi d'aquesta setmana van fer uns desconeguts, que van arrancar pancartes i van fer pintades amb missatges de caire feixista a Banyoles i Porqueres.

Al Ripollès i a la Cerdanya, més de 12.000 persones per decidir

Aquest nombre de veïns de les sis localitats de la comarca del Ripollès que celebren avui la consulta popular sobre la independència són els que estan cridats a les urnes. Aquestes consultes es duen a terme a Ripoll, Ribes de Freser, Planoles, Pardines, Vallfogona i Toses. A Ripoll és on hi ha el gros més important de votants, 9.560 persones, i per tant és on hi ha més meses, fins a set, situades a les Vedrunes, molt a prop de la plaça del Monestir. En aquesta plaça hi haurà atraccions inflables per als més petits. A més, se celebrarà una cercavila pels carrers del centre. Els 143 veïns del cens de Pardines podran exercir el dret al vot a Cal Sastre; els 254 de Planoles, al Casino; els 1.794 de Ribes, a la plaça del Mercat; els 129 de Toses, al local de la plaça, i els 196 de Vallfogona, al local polivalent municipal. Al Ripollès, els ajuntaments dels municipis on es fa la consulta hi han donat suport, i també ho ha fet Queralbs; a Camprodon l'han tombada, i a Sant Joan de les Abadesses va quedar sobre la taula. A Bolvir (Cerdanya) el cens és de 318 persones.

Els veïns de cinc municipis de la Selva votaran avui sobre la independència

Arbúcies, la Cellera de Ter, Sant Hilari Sacalm, Santa Coloma de Farners i Sils són els cinc municipis de la Selva que preguntaran avui als seus veïns –en total, més de 26.500– si volen la sobirania de Catalunya. A Arbúcies els votants estan cridats a l'escola Doctor Carulla, on la Taula d'Entitats Cíviques d'Arbúcies habilitarà les urnes. A la Cellera de Ter la consulta es farà al centre cultural parroquial. Més d'una vintena d'entitats del poble donen suport a la consulta, i una cinquantena de persones han participat en les assemblees organitzadores. L'escola municipal Guilleries és l'espai on podran votar els ciutadans de Sant Hilari Sacalm, entre els quals hi ha la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, d'Esquerra. L'urna per poder votar a Santa Coloma de Farners està situada a la biblioteca municipal Joan Vinyoli, on un centenar de persones ja ho han fet anticipadament. Sevillanes, sardanes i un esbart dansaire animaran la diada a Sils, on es podrà anar a votar en un local privat situat davant del CAP.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.