Milers de persones clamen contra el canvi climàtic a Copenhaguen

Reclamen un acord just als governants reunits a la capital danesa

«Milions de persones ja han perdut casa seva per la pujada del nivell del mar. No podem desaprofitar aquesta oportunitat per evitar el canvi climàtic descontrolat. Als més de cent vint caps d'estat que arribaran la setmana entrant a Copenhaguen els diem: és el moment d'unir-se i canviar el futur», va dir Kumi Naidoo, responsable de Greenpeace.

Milers de policies es van situar al llarg dels sis quilòmetres que va recórrer la manifestació fins a arribar al palau de congressos Bella Center, escenari fins al dia 18 de la COP15. A l'exterior del Bella Center es van pronunciar diversos discursos i hi va haver actuacions musicals. Aquesta mobilització, la més important de les planejades durant la cimera, formava part d'una jornada mundial d'accions contra el canvi climàtic i en favor d'un acord mundial. Els participants en la manifestació, agrupats sota el lema Canvi de sistema, no canvi climàtic, duien multitud de pancartes en les quals s'al·ludia a la necessitat d'actuar i demanar justícia. «El món vol un acord real», «Salvem els humans» i «Acció ara» són tres dels missatges que es podien veure en una manifestació acolorida, amb tot de consignes, música i milers de persones disfressades d'animals. Els agents de policia també vigilaven altres parts de la ciutat, en previsió d'incidents en altres mobilitzacions, especialment l'anunciada pel col·lectiu anticapitalista Never Trust a Cup (No et fiïs mai d'un policia). Dinou persones de nacionalitats diverses van ser detingudes abans del començament de la manifestació per desobediència de la llei i per possessió il·legal d'armes o de substàncies euforitzants, segons va informar la policia, que va assenyalar que havien estat traslladades a un centre de detinguts.

Dos graus d'augment

L'augment l'any 2100 de la temperatura mitjana global de 2 graus sobre els nivells preindustrials és una amenaça «vital» per a molts països, segons va dir ahir el president del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic de l'ONU (IPCC), Rajendra Pachauri. «El límit de temperatura fixat com a objectiu depèn de la part del món en què ens fixem. Si és de 2 graus, el nivell del mar podria pujar fins a un metre, la qual cosa seria amenaçadora per a la vida d'alguns països», va dir Pachauri en roda de premsa. Va recordar que la ciència no ofereix dubtes de les possibles conseqüències de la pujada de temperatura, tant si és d'1 grau com d'1,5 o de 5, i va recordar als participants en la cimera de Copenhaguen que la decisió de quin barem es fixava és seva, i que han de resoldre aquesta qüestió. El primer esborrany d'acord distribuït divendres a les diverses delegacions estableix que les parts que negocien han de cooperar per aconseguir que l'increment de la temperatura no excedeixi els 1,5 o 2 graus. Si s'opta per un límit de dos graus, això exigirà accions immediates, i d'altres a llarg termini, segons a reiterar Pachauri, que va destacar que els costos de les mesures de pal·liació són «molt més baixos» que altres alternatives i que ofereixen «beneficis enormes».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.