Coets i aplaudiments obren la consulta de Berga

Uns coets i els aplaudiments dels voluntaris han anunciat l'obertura de l'únic col·legi electoral de Berga on aquest diumenge es duu a terme la consulta per la independència. De les 14.663 persones que integren el cens electoral, la primera a exercir el seu dret ha estat Carme Barat, una jubilada que ha votat que sí i que assegura creure en la utilitat de la consulta. Fins aquest dissabte, el 4,3% del cens, 640 persones, ja havien votat anticipadament. El text de la pregunta que es formula a la consulta de Berga és diferent del de la majoria de localitats catalanes. A la capital berguedana, es vota per la independència dels Països Catalans. En agraïment, un grup de valencians hi cuinaran una paella.

Abans de les nou del matí, Carme Barat ja era a la porta del garatge particular del passeig de la Indústria on es duu a terme la consulta. S'ha hagut d'esperar que uns coets anunciessin l'obertura de l'única mesa electoral i que els aplaudiments dels voluntaris que atendran els votants donessin el tret de sortida a la jornada. Ha votat que sí, explica, perquè «per votar que no, no calia que corrés», afegeix.

Aquesta jubilada, que diu que ha anat d'hora a votar per passar desapercebuda, expressava la seva satisfacció per haver pogut votar en la consulta per la independència «encara que sembli que no serveix per res».

A primera hora també votava un xofer a l'atur, Pere Àngel Fernández, i també es decantava pel sí. Explicava que fa molts anys que viu a Catalunya i que és el primer cop que «voto amb tota la il·lusió del món perquè el demés és tot manipulació dels polítics». Fernández votava amb barretina amb l'objectiu de donar més simbolisme a la seva acció.

Entre els primers votants hi havia també el pare del cantant Francesc Ribera, més conegut com Titot, que s'interessava per obtenir una còpia de la fotografia que li havien fet periodistes mentre votava. Segons ha dit, «aquesta la vull emmarcar».

I no era, l'únic, altres persones també immortalitzaven amb càmeres el moment de la votació per tenir un record d'aquest moment que a Berga es viu amb un esperit eminentment festiu.

Ho destacava l'alcalde de Berga, Juli Gendrau (CiU), que a primera hora ha assistit a l'obertura del col·legi electoral per comprovar com estava funcionant tot. Ha dit que avui és un 'dia important', festiu i d'il·lusió. Normalment, explica, quan s'obren meses electorals durant els comicis, hi ha uns ànims que són molt diferents de l'ambient «que s'ha viscut aquí a les vuit del matí». N'ha destacat tant l'alegria i la il·lusió, així com el fet que hi hagi gent de totes les edats, àmbits i procedències.

La jornada es viu més enllà del col·legi electoral. La comissió Berga Decideix ha convidat tots els berguedans a penjar senyeres als balcons, però a més, en col·laboració amb moltes entitats, ha organitzat una programació d'actes festius que s'allargaran fins a la nit, un cop s'hagin conegut els resultats.

De les activitats, que inclouen cercaviles, ballades de gegants, balls populars, bastoners, sardanes i actuacions musicals destaca la paella valenciana que elaboraran cuiners i veïns de la localitat valenciana de Burjassot. Aquest grup de veïns valencians han volgut ser presents a Berga per agrair que aquesta població voti per la independència del conjunt dels Països Catalans.

Si la consulta s'ha iniciat amb una engegada de coets, el tancament del col·legi electoral es donarà a conèixer amb una trabucada davant del local de la consulta. Un cop es coneguin els resultats hi haurà un fi de festa on s'interpretaran dues de les músiques de la Patum, 'El Ball de l'Àliga' i 'La Muixeranga', i els Segadors.

Per qui vulgui anar a Barcelona a celebrar els resultats, a les onze de la nit està previst que surtin autocars cap a Barcelona.

Berga és l'única capital de comarca on la pregunta que es planteja en la consulta fa referència a la independència dels Països Catalans. El text està formulat així: 'És vostè partidari que els Països Catalans es constitueixin en un estat lliure, independent i democràtic?'.

El cens de persones que poden exercir el dret a vot a Berga està format per 14.663 persones. D'aquestes, fins aquest dissabte ja n'han votat 640 en l'anomenat vot anticipat, que es va posar en marxa el passat 28 de novembre i que es va tancar aquest dissabte. Això representa el 4,3% el total del cens.

Fins a 250 persones voluntàries hauran treballat en l'organització per la consulta per la independència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.