El govern espanyol torna a menystenir les consultes, però el PP reconeix que tenen «validesa política»

El govern espanyol no es va desviar ahir de la seva estratègia de restar transcendència a les consultes sobiranistes. El seu vicepresident tercer, Manuel Chaves, va tornar a recordar que no tenen caràcter «vinculant», per argumentar que no són rellevants. «No tenen la validesa ni la naturalesa ni el nivells dels referèndums», va assenyalar en declaracions a la cadena Ser. Chaves, a més, va qualificar-les d'«actes de propaganda política», amb un to clarament pejoratiu. També Izquierda Unida va subratllar el seu «valor testimonial». El coordinador general del partit, Cayo Lara, va mostrar-se convençut que són «molts més» els que voldrien una Catalunya dins d'un Estat federal que els partidaris de la independència.

El PP, en canvi, va capgirar el discurs de l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero per intentar desgastar-lo. El vicesecretari general de comunicació dels populars, Esteban González Pons, va al·legar que, encara que no tinguin validesa jurídica, els referèndums «sí que tenen validesa política». «Un referèndum com aquest té tanta validesa política com una vaga de fam, que tampoc no té transcendència legal i, no obstant això, pot resultar demolidora», va afegir fent un paral·lelisme amb la protesta de l'activista sahrauí Aminatu Haidar. González Pons va redoblar les crítiques contra el govern espanyol acusant-lo de mantenir-se «indiferent» davant d'unes consultes que exerceixen «una pressió més» sobre els magistrats del Tribunal Constitucional (TC), que deliberen sobre la sentència de l'Estatut. Anant més lluny encara, el dirigent popular va acusar el PSOE d'intentar intercedir sobre el TC perquè «decideixi si la Constitució és estatutària o no, i si l'Estatut és constitucional, just al revés del que hauria de ser».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.