Sabaté demana seny i defensa tant el nom de l'aeroport com la capital actuals

El delegat del govern al Camp culpa indirectament les cambres de comerç d'haver encès la metxa

Va ser el primer cop que es va deixar anar des que s'ha revifat amb una força extraordinària la rivalitat entre Reus i Tarragona, i ho va fer per començar enviant un missatge de consciència territorial que, com s'han posat les coses, sona tan assenyat com inviable. Va lamentar que la «rauxa» predomini sobre el «seny», va reivindicar un «futur compartit» per al territori i va anar a pams, sense excloure cap de les polèmiques que han anat esquitxant la cursa dialèctica. «Hem de demanar coses raonables i no coses que no poden ser», va respondre als que exigeixen incloure el nom de Tarragona en la nomenclatura de l'aeroport de Reus. «Tenim una capital assentada, que és Tarragona. No la canviarem ni repartirem els serveis territorials existents de la Delegació del Govern», va contestar a les pretensions reusenques. «Si la capital és clarament Tarragona, seria fins i tot redundant que la vegueria fos vegueria de Tarragona», va abordar l'últim cop d'autoritat tarragoní. En aquest cas, però, va dir que el nom de la vegueria és secundari i va afirmar que «hi ha vida més enllà de Tarragona i de Reus».

El delegat va respectar les mobilitzacions convocades a les dues ciutats, però no hi està d'acord, ni amb l'acte convocat per Tots som capital, de Reus, el dia 21 al Teatre Fortuny, ni amb la recollida de signatures a Tarragona perquè la vegueria porti només el nom de la ciutat i aquesta en sigui la capital.

Finalment, va fer una crida a prendre's seriosament i de manera conjunta els nous reptes econòmics, i en aquest sentit va llançar un missatge enverinat a «institucions socioeconòmiques que també hi han de jugar», amb referència a les cambres de comerç. «Alguns sembla que s'hagin tornat estalinistes i que tot ho hagin de fer les administracions», va dir.

LES FRASES

«No podem pensar ni planificar com ho fèiem al segle passat. O hi ha un futur compartit o no hi haurà futur per al territori»
«Hem de superar els localismes i rebaixar el to, i no remenar les coses que formen part de l'imaginari col·lectiu»
«Si anem fotent foc, al final hi haurà gent que hi jugarà i exaltarem els ànims entre tots plegats»
«Hi ha hagut molta gent en aquesta polèmica que ha tirat les primeres pedres. Els ajuntaments gairebé han hagut de pujar al carro»

Deixaria la reordenació per la propera legislatura

El detonant de l'última pugna ha estat la revisió de l'esborrany de l'avantprojecte de la llei de vegueries, la reordenació territorial que el govern té intenció d'impulsar aquest 2010. Aquest segon esborrany no concretava les capitals de vegueria, i això, i les hipotètiques maniobres orquestrades des de Reus, va indignar l'Ajuntament de Tarragona. Sabaté fins i tot va contradir ahir el seu govern en afirmar que deixaria la reordenació, que ja acumula prou retard, per la propera legislatura: «Quan hi ha unes eleccions a la vista, no és el millor moment per tractar de segons quines coses, perquè tothom tindrem la temptació de jugar a l'interès partidista en detriment del col·lectiu.» Tot i això, va matisar que si el conseller Ausàs porta l'avantprojecte al consell de govern del dia 5 de gener, com estava previst, ell ho acatarà i mirarà de fer les seves aportacions respecte d'això.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.