La fiscalia investiga Unió per pagaments irregulars a través d'empreses i una fundació

Almenys un proveïdor d'UCD afirma que la Fundació Catalunya i Territori va pagar-li 61.448 euros el 2006

Com en el cas Millet –sobre el saqueig del Palau de la Música–, va ser l'Agència Tributària qui va detectar certes irregularitats en els declaracions fiscals d'Unió Democràtica de Catalunya i va alertar-ne el Servei de Delictes Econòmics de la fiscalia de Barcelona perquè investigui si en la gestió d'aquest partit nacionalista hi ha indicis de la comissió d'algun delicte. Com que la investigació és secreta, per ara, només se sap que la Policía Nacional està analitzant documentació i que des del novembre passat ha citat a declarar una desena de persones, algunes d'elles imputades per un delicte de falsificació documental.

Precisament, almenys un proveïdor va declarar a la policia que dirigents del partit conservador van indicar-li que girés les factures de despeses fetes per Unió a certes empreses privades i a una fundació per un total de 177.931 euros. En concret, l'any 2005 assegura que va cobrar 47.411 euros de l'empresa Fet i Fet, amb seu al carrer Marina de Barcelona i dedicada a comercialitzar programaris i a la realització d'estudis econòmics; 45.676 euros de la societat Final Version, que té com objecte social la captació de patrocinis, i 23.396 euros de la Societat Serveis Gestió i Intermediació, de Sant Boi de Llobregat, i l'administrador de la qual, Eduardo Ruiz González, també havia tingut aquest càrrec a la primera empresa citada. A banda, el proveïdor ha hagut de justificar les factures per un valor total de 879.922 euros que va pagar-li Unió.

Dirigit per Sánchez Llibre

Aquest proveïdor, que està imputat en aquesta investigació, també va admetre que l'any 2006 va cobrar dues factures –una de 36.000 euros i l'altra de 25.448 euros– a la Fundació Catalunya i Territori –dedicada a la promoció de les tradicions, la cultura i la llengua catalanes– per haver organitzat unes jornades a Unió.

El mateix proveïdor va detallar que qui va donar-li instruccions per cobrar la feina feta d'Unió a les empreses privades i a la Fundació va ser el diputat de CiU al Congrés Josep Sánchez Llibre, i una persona de la seva confiança, Xavier Soriano. Segons fonts judicials, s'assegura que aquest proveïdor fins i tot ha aportat còpia d'aquestes factures, en què es veuen rectificacions de com havia de redactar la feina feta, i a la part de dalt del full surt el fax de la seu d'Unió, és a dir, que eren enviades des del partit. A més, també ha aportat missatges de mòbil, en els quals suposadament Sánchez Llibre li dóna instruccions de com realitzar aquesta irregularitat.

Val a dir que les investigacions sobre el suposat finançament il·legal del partit no són una novetat a Unió, ni per a Sánchez Llibre tampoc. Després de cinc anys d'investigacions, el 2006 una jutgessa de Barcelona va decidir arxivar la causa contra Sánchez Llibre pel cas Pallerols, una presumpta malversació de fons ocupacionals europeus per finançar Unió i pel qual aviat seran jutjats set imputats. A més, aquest any s'han conegut les sentències condemnatòries del cas Treball, en què va sortir absolt l'exconseller Ignasi Farreres, i la del cas Turisme.

ELS ANTECEDENTS

Cas Treball
El maig passat, l'Audiència de Barcelona va absoldre l'exconseller de CiU Ignasi Farreres dels delictes malversació i falsedat documental. Va condemnar, però, dos dirigents d'Unió: Josep M. Servitje i Víctor M. Lorenzo
Cas Turisme
Deu condemnats a penes menors per haver malversat diner públic
Cas Pallerols
Set imputats seran jutjats per suposat finançament irregular

Justícia ja va alertar sobre l'entitat

La Fundació Catalunya i Territori va ser creada el 1998 i la seva activitat, segons recull la seva web, «se centra en el coneixement, divulgació i promoció d'aquelles activitats realitzades per col·lectius a favor de les tradicions, la cultura i la llengua catalanes». El patronat d'aquesta entitat és presidit per Josep Boqué i Cos, que va ser director general de Consum amb els governs de CiU fins al 1996. Tomàs Lamarca, n'és el secretari, Josep M. Subirachs, el tresorer, i Roser Alavall, vocal.

La Fundació Catalunya i Territori va rebre 2,5 milions d'euros d'ajudes de grans empreses de l'any 2005 al 2007. L'entitat informa que té un pressupost de 300.000 euros el 2008, any en què va rebre subvencions de la Fundació Catalana per les Relacions Internacionals, la fundació privada Abertis o BBV-Argentaria. Durant un any i mig el Departament de Justícia va investigar aquesta fundació i en trobar-hi certes irregularitats ho va comunicar a la fiscalia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.