L'executiu tanca l'Any Macià lloant el camí que va obrir el president per a l'autogovern

El president Montilla reivindica el «catalanisme d'arrels populars» que va liderar Francesc Macià en la seva trajectòria

Com un referent de l'imaginari popular, José Montilla va recordar la figura de Francesc Macià, l'Avi, i va destacar que «va ser capaç d'agermanar tot Catalunya sota un sentiment de pàtria àmpliament compartit i, a més, transformar-lo en un projecte polític tangible». Montilla va puntualitzar que «va cercar el lligam entre l'autogovern i el benestar de la ciutadania catalana des de la convicció que no hi ha avenços nacionals si no hi ha avenços socials i no es manté el país cohesionat». El president de l'executiu va assenyalar que el govern «se sent continuador» de l'obra de Macià: «Ara ens toca defensar les eines que hem definit per aconseguir els nostres objectius, i les defensarem», perquè, segons Montilla: «Avui som molt més forts que ahir i tenim la història del nostre costat.»

Per la seva part, el vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira, va remarcar especialment el tracte familiar que va rebre Macià del poble català, que «va plorar la seva mort en un veritable funeral d'estat». Per Carod-Rovira, Catalunya «avança cada dia més, però el somni de Macià no s'ha complert i això no passarà fins al dia que els catalans democràticament així ho vulguem». El vicepresident va cloure la seva intervenció amb la lliçó de Macià: «Mai no hi ha barreres prou altes quan els anhels d'un poble estan disposats a saltar-les.»

Amb l'acte institucional que es va fer ahir al migdia a Vilanova i la Geltrú es tanca un any d'homenatges al primer president de la Generalitat moderna, que va néixer fa 150 anys a la capital del Garraf. Precisament, la ciutat ha renovat recentment el títol de fill predilecte de la ciutat i s'ha abocat a la celebració de l'Any Macià amb exposicions, xerrades i amb projectes urbanístics que volen dignificar els espais públics que honoren el president, com és el lloc on va néixer i el monument que presideix la rambla de la Pau. L'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena, va assenyalar durant l'acte d'ahir que «el llegat més important que ha deixat Macià a la història de Catalunya ha estat el compromís polític» i va definir el fill predilecte de Vilanova com una persona «amb la intel·ligència i la determinació per cercar les complicitats necessàries per aconseguir restaurar la Generalitat». Per Elena, que va aprofitar per reivindicar la plena validesa de l'Estatut, «l'actual autogovern té molt a agrair a la tenacitat de Macià».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.