L'alcalde deixa sense públic el ple de Cabrils arran d'una manifestació de CCOO

La sessió, en què aleshores es debatia l'externalització de la brigada, va acabar a porta tancada després d'una hora aturada

L'explosió d'un sonor petard a dos quarts de nou del matí a la porta de l'ajuntament en va ser el presagi. Una quinzena de membres del sindicat CCOO van irrompre ahir al matí en el ple extraordinari amb una gran pancarta en què es podia llegir «Pel compliment dels acords, pel respecte als sindicats i als seus representants i contra les actituds antidemocràtiques».

El motiu de la queixa, l'externalització de part de la brigada municipal, que afecta sis treballadors que ara passaran a dependre de l'empresa privada. Entre aquests sis operaris hi ha un dels delegats de CCOO a l'Ajuntament de Cabrils, cosa que el sindicat ha interpretat com una agressió directa. «Les condicions laborals dels treballadors en cap cas seran millors i, d'altra banda, hi ha una voluntat molt clara de desprendre's de les veus que molesten», va assegurar ahir el secretari general de FSC-CCOO Vallès Oriental-Maresme, Antoni Cubel. La versió del govern local defuig aquestes crítiques i assegura que la mesura respon únicament a criteris d'optimització del servei. «L'empresa privada ens garanteix una millor resposta davant de problemes que es puguin originar i el preu serà pràcticament el mateix», va explicar ahir l'alcalde del municipi, Joaquim Colomer (PSC).

La reforma que ahir es discutia en el ple era la que afecta els dos treballadors d'enllumenat públic i manteniment d'equipaments. A l'octubre, es va aprovar la subrogació dels quatre operaris de la neteja viària, i ahir l'alcalde no descartava que en un futur passi el mateix amb parcs i jardins. La batalla amb els sindicats, però, es podria allargar. I és que CCOO va explicar ahir que ha presentat ja un contenciós administratiu contra el govern municipal.

la crònica

«Faci el favor d'abandonar la sala»

gerard ariño

Eren tres quarts i cinc minuts de deu del matí quan la sala de plens de Cabrils es va sumir en el caos més absolut. La rotunditat de la protesta va topar aleshores amb la vehemència de l'alcalde, que, després d'un advertiment, va requerir la policia per fer desallotjar la concurrència. Era evident que els dos agents de la Policia Local no serien capaços de fer fora quinze persones per la força, i per això es va demanar el suport dels Mossos d'Esquadra, que van anar arribant de manera escalonada. Va fer falta, però, una hora perquè arribessin les quatre patrulles, i aleshores la tensió ja s'havia anat dissipant com aquella Coca-cola que es deixa oberta a la nevera. Dels crits de «lladre» i «trànsfuga» es va passar al murmuri, i els darrers vint minuts van transcórrer gairebé en silenci. Uns miraven a l'infinit, altres parlaven pel mòbil, però ningú perdia la seva posició, a una banda o a l'altra de l'hemicicle. Tot esperant els Mossos, que finalment van arribar i, sense aplicar la força, van buidar la sala. Després de fer les fotos, jo vaig tornar a la meva cadira i aleshores un agent em va dir: «Faci el favor d'abandonar la sala.» «Jo també?», vaig preguntar sorprès. «Tothom és tothom», va sentenciar.

S'aproven els pressupostos i cau la comissió sobre la Sindicatura

La protesta sindical va deixar en segon pla assumptes de vital importància per a la vida municipal, com ara els pressupostos municipals, que es van aprovar amb els vots del govern i els del regidor no adscrit, Román Pasquín. Entre les inversions del 2010 destaca la construcció de la piscina municipal per a la qual hi ha prevista una partida de 2,6 milions, 2,1 dels quals s'obtindran a través de crèdit. L'alcalde va destacar que els comptes «són semblants als de l'any passat», mentre que l'oposició va carregar contra el grau d'endeutament, que passa del 35% al 75%, i contra l'augment dels ingressos previstos per multes de trànsit, que passen de 10.000 a 25.000 euros. D'altra banda, la petició conjunta del VIC i CiU perquè es creés una comissió de seguiment sobre la investigació que la Sindicatura de Comptes està fent sobre la gestió comptable del 2004 va ser rebutjada pel ple del govern. «Era una oportunitat per avançar-se a les ordres de la Sindicatura», va dir ahir Alfred Serrano.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.