Els EUA disposaven de dades del pla del frustrat atemptat contra l'avió abans del dia de Nadal

Obama admet que no es va processar bé la informació

Obama va saber tot just abans-d'ahir que el seu govern no havia estat informat de les altes probabilitats que es produís un atemptat durant les vacances de Nadal. És més, dos oficials asseguren que els serveis d'intel·ligència del Iemen havien informat el govern dels EUA abans del dia de Nadal que els líders d'una branca d'Al-Qaida parlaven d'«un nigerià» que s'estava preparant per atemptar, segons informava ahir el diari nord-americà The New York Times, que hauria pogut parlar amb aquests dos oficials. A més, les mateixes fonts afegeixen que el govern tenia altres dades sobre els plans d'Umar Karouk Abdul Mutallab, el nigerià de 23 anys detingut per haver intentat atemptar en el vol de Northwest Airlines que cobria la ruta d'Amsterdam a Detroit. Tot i que el seu nom va ser introduït en la base de dades de sospitosos de terrorisme després que el seu pare hagués advertit els EUA de la radicalització del seu fill, no es va incorpor a la llista de persones que no poden viatjar al país.

Però, sempre segons The New York Times, Obama no va ser informat de tot això fins abans-d'ahir, un cop passat l'atac. En saber tota aquesta informació, Obama va voler tornar a comparèixer davant la premsa, per qualificar d'«inacceptable» el que havia passat i admetre que es tractava d'un «error del sistema». Segons la CNN, Obama prepara destitucions per resoldre aquest «error» almenys políticament. Els republicans s'han aferrat a aquest «error» del govern d'Obama per carregar contra l'executiu i intentar desgastar-lo davant l'opinió pública amb un dels temes que més preocupen els nord-americans, la seguretat nacional.

Ensurt a Times Square

El frustrat atac ha creat una certa psicosi als EUA i ahir mateix les autoritats policials de Nova York van desallotjar la zona de Times Square, al centre de Manhattan, per la presència d'una furgoneta sospitosa, que feia dos dies que estava estacionada al mateix lloc. L'alerta també va obligar a ajornar l'assaig del descens de la bola il·luminada a Times Square, que cada any marca el Cap d'Any a Manhattan.

L'escànner corporal

Arran d'aquest frustrat atemptat, el govern holandès va anunciar que els passatgers que volin des d'Holanda als EUA seran sotmesos a partir del gener a escànners corporals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.