L'entrada de López Tena en l'organització de la consulta sobiranista a Girona genera recel

La CUP tem que es perdi «el caràcter popular» del referèndum, però assegura que hi manté el suport i hi col·laborarà

Un parell de reunions informals han servit per assentar les bases perquè l'equip d'Osona Decideix amb Alfons López Tena al capdavant pugui assumir també la preparació de la consulta a la capital gironina. López Tena admetia ahir la bona predisposició de les parts per arribar a un acord i assumir l'organització de la consulta, però es remet a la reunió de dimarts que ve per tancar l'acord. López Tena afirma que «hi ha bona predisposició per les dues parts, però cal aprofundir en el model».

El portaveu de Girona Decideix, Biel de Montserrat, defensa que l'entrada de López Tena «suposa un canvi de model, però persegueix assegurar l'èxit de la consulta i que aporti el bagatge d'èxit d'Osona». Per la seva banda, López Tena també assumeix que només s'integraran a l'organització si totes les entitats implicades hi donen el vistiplau i si poden aplicar el seu model en l'organització a Girona Decideix, que van impulsar l'ADAC, Òmnium i el casal independentista El Forn. La CUP acata la decisió de Girona Decideix per donar l'organització a López Tena, malgrat expressar que no comparteix l'estratègia. Un dels portaveu de la CUP, Lluís Sales, considera que la consulta ha de permetre que «hi hagi continuïtat per part de les entitats que hi participin activament i el model d'Osona ho complica». Tot i això, l'entitat independentista assegura que farà un campanya molt activa a favor del «sí» i que esmerçarà el mateix esforç que sol realitzar per a unes eleccions municipals.

1.100
voluntaris.
És la quantitat de persones que es calcula que caldria a la ciutat de Girona per garantir una organització acurada i que arribés a cobrir totes les necessitats. Aquestes són les primeres xifres que s'han posat sobre la taula entre les tres entitats impulsores de la consulta d'independència i de l'equip que lidera López Tena en les reunions prèvies que s'han tingut fins ara. Això suposa una diferència substancial de la xifra de voluntaris que havien previst l'ADAC, el casal independentista El Forn i Òmnium Cultural, que consideraven que uns 500 o 600 voluntaris serien suficients per organitzar les taules i garantir un procés seriós de validació dels participants. En una primera valoració quan es va presentar la plataforma, alguns partits apuntaven que l'objectiu havia de ser superar el 30% de participació per donar validesa i entitat a la consulta.

Retrets després del 13-D

El dia després de les consultes que es van celebrar arreu del territori el dia 13 de desembre va servir per veure diversos punts de vista, quan López Tena va retreure en una entrevista a RAC1 que la diferència dels resultats entre Osona i la resta de Catalunya era que «quan les coses s'organitzen malament, surten malament». A la Coordinadora Nacional de les Consultes no li van agradar gens les paraules de López Tena, però l'endemà mateix una trobada entre Uriel Bertran, de la Coordinadora Nacional, i López Tena va aclarir el conflicte i van decidir sumar esforços i treballar conjuntament en les noves onades de consultes previstes per al 28 de febrer i el 25 d'abril. De fet, en les reunions prèvies que s'han mantingut des de Girona Decideix també s'ha demanat que l'organització es mantingui sense estirabots durant tot el procés per garantir la seriositat i la unió de totes les forces, entitats, associacions i ciutadans que hi col·laborin.

Suport de 30 entitats

Des de la presentació pública a principi de desembre de la plataforma Girona Decideix, una trentena d'entitats i associacions s'han adherit a la campanya i s'han mostrat disposades a oferir els seus associats o col·laboradors per ajudar en l'organització i celebració de la consulta per a la independència. Des del principi, Girona Decideix ha volgut que la plataforma comptés amb la participació activa de la ciutadania i la societat civil, un objectiu que també pot variar si finalment López Tena i el seu equip acaben dirigint el procés per celebrar la consulta a la capital gironina.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.