Montilla no tanca la porta a avançar les eleccions per la sentència del Constitucional

Considera que declaracions com les de Guerra contra l'Estatut són perifèriques en el PSOE però majoritàries en el PP

Montilla vol esgotar la legislatura però tampoc no renunciarà a la potestat del president de la Generalitat d'avançar les eleccions, segons va explicar ahir en una entrevista a TV3. El cap de l'executiu pensa que Catalunya ha de respondre una eventual sentència adversa de l'Estatut per part del TC de manera «proporcional». «No es tracta d'aplicar la llei del talió», va indicar. Montilla va assegurar que no pretenia pressionar l'alt tribunal quan va enviar, la setmana passada, una carta d'agraïment a més de 200 associacions que van donar suport a l'editorial conjunt de 12 diaris catalans –entre ells, El Punt– en defensa de l'Estatut.

La missiva va provocar diverses crítiques no només del PP sinó de dins del mateix PSOE. Unes crítiques que ahir encara no havien acabat. Sense anar més lluny, el president del Senat, el socialista Javier Rojo, va reclamar respecte per la sentència i va afirmar que és un error que es «devaluïn» les institucions, en una crítica velada a la petició d'unitat de Montilla per respondre el TC. El primer a censurar la iniciativa, però, va ser Alfonso Guerra, al qual Montilla, com cada vegada que el socialista andalús carrega contra Catalunya, circumscriu en el passat: «En aquest moment no representa la veu del socialisme espanyol.» Pel primer secretari del PSC, tant Guerra –que va situar a «l'estratosfera» els polítics catalans– com l'expresident de la comunitat de Madrid, Joaquín Leguina, són veus «perifèriques» i «anecdòtiques» dins del PSOE, de les quals se sent «molt llunyà». En canvi, Montilla va explicar que al PP aquestes opinions són majoritàries. Per refredar l'ambient en la família socialista, va intervenir-hi la secretària d'organització del PSOE, Leire Pajín: «Em quedo amb una cosa que compartim Guerra i jo: les sentències s'acaten i després s'opina.»

Guerra, un «milhomes»

Diversos polítics catalans, als quals Guerra situa en un altre planeta, van censurar les paraules de l'exnúmero dos del govern de Felipe González. El diputat al Congrés per CiU Carles Campuzano va criticar que a Guerra «li encanta fer-se el milhomes», mentre que el líder d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida, va reclamar respecte institucional i va sortir en defensa del President: «Montilla no viu a l'estratosfera; és el meu president en tant que president de Catalunya». També des d'ERC, el secretari general, Joan Ridao, al fil de la metàfora de Guerra, va apuntar que «Espanya i Catalunya són planetes que cada dia estan més allunyats».

Amb tot això, els magistrats de l'alt tribunal continuaven les reunions ahir per deliberar sobre el text estatutari, però sense una data sobre la taula per convocar el ple que posaria fi a tres anys i mig d'espera.

JOSÉ MONTILLA
President de la Generalitat
«La resposta ha de ser proporcional al contingut de la sentència. No es tracta d'aplicar la llei del talió sinó el sentit de la proporcionalitat»
LEIRE PAJÍN
Secretària d'Org. del PSOE
«Em quedo amb una cosa que compartim Guerra i jo: les sentències s'acaten i després s'opina»
J.A. DURAN I LLEIDA
Pres. comitè de govern d'unió
«Montilla no viu en l'estratosfera, és el meu president en tant que president de Catalunya»
JOAN RIDAO
Secretari general d'ERC
«Guerra i els catalans vivim en planetes diferents; cada dia que passa el planeta Espanya i el planeta Catalunya s'entenen menys»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.