CiU alerta Puigcercós que la llei de consultes no valdrà per a un referèndum d'independència

ERC manté que la norma serà útil «per a tot allò que sigui consultable» i responsabilitza Mas que calgui autorització de l'Estat

Una de les lleis més representatives de les que impulsen les conselleries d'ERC, de desplegament estatutari, està des d'ahir pendent d'aprovació en comissió parlamentària, prevista pel dia 27 de gener. La ponència de la llei de consultes «no ha anat gaire bé», segons CiU, fet que evidencia encara la mateixa llunyania entre les parts que al principi de la tramitació. La federació considera que no es desplega l'article 122 de l'Estatut en tota la seva potencialitat, mentre que ERC afirma que les raons de CiU per rebutjar-la «no són prou consistents». En un intent d'acostament al principal grup de l'oposició, ahir el tripartit va acceptar desenvolupar totes les possibilitats de l'article amb una segona llei, centrada en les consultes que no són referèndums –entenent els referèndums basant-se en la sentència del jutge Baltasar Garzón sobre el pla d'Ibarretxe–. CiU va rebutjar la proposta de manera immediata. La previsió és que la norma se sotmetrà a votació en el ple del 10 i 11 de febrer, sempre que cap grup no porti la iniciativa al Consell de Garanties Estatutàries, fet que retardaria la votació fins al març.

Els referèndums, doncs, resten subjectes a l'autorització de l'Estat, d'acord amb la Constitució, però ERC ha insinuat diverses vegades que la llei, treballada pel Departament de Governació de Jordi Ausàs, podrà ser utilitzada per consultar els catalans sobre la independència. En un bany de realisme, el portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, va advertir Puigcercós que l'Estat és el que hi té l'última paraula. «No permetrem que es faci veure que la llei serveix per al que no serveix», va dir Pujol. El diputat convergent va reconèixer en roda de premsa que no sabia que ahir era l'últim dia de la ponència d'una llei que considera que només «servirà pel que deixi fer l'Estat».

La portaveu republicana a la cambra, Anna Simó, va replicar que ERC, especialment sensible amb aquesta norma, ha impulsat la llei perquè sigui utilitzada i que servirà «per a tot allò que sigui consultable» –i s'ha demostrat amb el 13-D que el dret d'autodeterminació ho és–. Sense anar més lluny, el cap de setmana passat Puigcercós va assegurar que, un cop la llei sigui aprovada, si es presenta una iniciativa legislativa popular pro referèndum nacional vinculant d'autodeterminació que compleixi els requisits i és validada pel Parlament, «ja pot dir el que vulgui el govern espanyol».

Simó va recordar també que a l'Estatut aprovat pel Parlament el 30 de setembre del 2005, en l'article 122, no figurava la frase «salvant el que disposa l'article 149.1.32 de la Constitució», que supedita els referèndums a l'autorització estatal. La portaveu republicana va responsabilitzar tant el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, com el líder de CiU, Artur Mas, de la inclusió d'aquest extrem. Per tot plegat, troba «inconsistents les excuses de Pujol per no donar suport a la llei». «Ni ells encara no saben què faran», va dir Simó, que va ironitzar que «per fer enquestes no fa falta demanar autorització a l'Estat; el que proposa CiU és el bus de l'Estatut».

ORIOL PUJOL
Portaveu de CiU al Parlament
«No permetrem que es faci veure que la llei serveix per al que no serveix. Servirà per al que deixi fer l'Estat i ja sabem com les gasta»
ANNA SIMÓ
Portaveu d'ERC al Parlament
«La llei de consultes és una eina vàlida per a tot allò que sigui consultable. ERC ha impulsat una eina perquè sigui utilitzada»

El PP demana dos plens monogràfics

A menys d'un any per a les eleccions, els partits miren de prendre posicions en la cursa cap als comicis de la tardor. El PP ho fa situant la crisi al centre de la seva acció política i amb l'estratègia de retreure al PSC que estigui més preocupat per la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut que no pas per l'actual situació econòmica. Els populars insisteixen a demanar un ple monogràfic al Parlament sobre la crisi i la pèrdua de llocs de treball, i ahir la portaveu parlamentària, Dolors Montserrat, va suggerir que se'n convoqués un altre sobre immigració, arran de la polèmica oberta per la proposta de Vic de restringir als immigrants sense papers la possibilitat d'empadronar-se. En va culpar la «política irresponsable» dels socialistes.

El redactat actual permet fer coincidir referèndums amb eleccions

Els treballs en ponència de la llei de consultes han modificat alguns termes del redactat inicial proposat per la Conselleria de Governació. Així, actualment el text ja permet la coincidència dels referèndums amb convocatòries electorals. En concret, els comicis d'àmbit nacional es podran dur a terme en paral·lel a referèndums de caire municipal i a l'inrevés. Es tracta d'una possibilitat que ja va defensar el notari i antic vocal del Poder Judicial Alfons López Tena en la primera intervenció d'experts en la matèria, el setembre passat, ja que es fomenta la participació. D'altra banda, segons va avançar ahir la portaveu republicana al Parlament, Anna Simó, també s'ha ampliat a tots els empadronats que tinguin residència legal el dret a signar iniciatives ciutadanes per promoure les consultes, i s'ha retallat el nombre de signatures necessàries per promoure un referèndum d'àmbit municipal. Una altra de les millores que s'han introduït al projecte de llei es refereix al nombre mínim de regidors per poder presentar una proposta al ple d'un ajuntament, que es redueix a un terç. A més, el govern de la Generalitat s'haurà de posicionar sobre una iniciativa presentada en un termini màxim de tres mesos i no en mig any, tal com s'estipulava inicialment. Igualment, si el Parlament rebutja una proposta, no caldrà esperar quatre anys per tornar-la a presentar, sinó que solament serà necessari que es canviï de legislatura per tornar-ho a intentar. És de preveure que el text encara es modificarà en la resta de tràmit parlamentari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.