La llei de vegueries no s'aprovarà al gener com demanaven el conseller Ausàs i Esquerra

El conseller alertava que podria no culminar la tramitació parlamentària

Malgrat que des del govern insisteixen que la llei de vegueries no està aturada, l'avantprojecte inicialment previst perquè l'executiu l'aprovés el 5 de gener acabarà aquest mes sense veure la llum. La normativa no està inclosa en l'agenda de la reunió del Consell de Govern d'aquest matí, segons van confirmar ahir des del tripartit. El conseller de Governació, Jordi Ausàs, veu d'aquesta manera com els múltiples advertiments sobre el calendari no són, de moment, tinguts en compte. Ausàs i també alguns dirigents d'ERC han alertat repetidament que la llei de vegueries s'hauria d'aprovar durant aquest mes de gener si es volia que completés la seva tramitació al Parlament, tot i que aquest diumenge Ausàs estirava el marge fins a principi de febrer.

A menys d'un any per a les properes eleccions catalanes, el president de la cambra, Ernest Benach, reconeixia, diumenge, en una entrevista en aquest diari, que tots aquells projectes del govern que no comencin la tramitació parlamentària en els propers 15 dies o, com a molt tard, en un mes, aniran justos de temps per aprovar-se al Parlament. I en el cas de les vegueries s'ha de tenir en compte que es tracta d'una llei molt complexa i que provoca molts recels en el territori, tal com s'ha demostrat. Ausàs va avisar recentment que, un cop vegi la llum en l'executiu, demanarà que es tramiti per la via d'urgència a la cambra catalana.

Conflictes territorials

És justament la complexitat de la normativa el que va fer que el president de la Generalitat, José Montilla, considerés a principi de mes que encara era aviat per aprovar-la en el govern perquè no estava prou madura. Van ser els focs territorials, que afecten especialment el PSC, els que van provocar aquest ajornament. I és que la normativa ha obert diversos conflictes, entre ells el que enfronta Tarragona i Reus, en disputa pel nom de la futura vegueria i també per la capitalitat, que Reus demana que sigui compartida, a l'estil del Vallès Occidental, amb Terrassa i Sabadell d'exponents. El Penedès reclama una vegueria pròpia igual que l'Aran, que no vol estar dins de la del Pirineu.

Set vegueries

L'avantprojecte de llei de vegueries redactat per Governació preveu la divisió del territori de Catalunya en set d'aquests nou ens administratius: Alt Pirineu i Aran; Barcelona, Camp de Tarragona, Girona, Central, Lleida i les Terres de l'Ebre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.