El govern de Sitges justifica l'augment d'un 6% de l'aigua per les inversions

L'oposició protesta per l'increment de la taxa i torna a carregar contra l'alt endeutament municipal

La construcció d'un dipòsit d'aigua potable a Santa Bàrbara i la renovació de les xarxes de clavegueram a Sitges, entre altres inversions que sumen un total de 800.000 euros, expliquen l'augment del preu de l'abastiment de l'aigua, segons el regidor de Medi Ambient, Josep Orriols (PSC). El regidor va destacar que l'increment del 2009 i del 2010 suposa una pujada total del 16,3%, i no del 20%, tal com va denunciar CiU la setmana passada, i va afegir que els abonats hauran de pagar 62 cèntims mensuals més. El responsable de Medi Ambient també va apuntar que els ciutadans que tinguin «uns ingressos econòmics baixos» poden sol·licitar una bonificació del 25% en el rebut.

Augment «excessiu»

CiU, el PP, NH, ERC i AxS van votar en contra de l'augment perquè el consideren «excessiu», a més que critiquen que no s'hagi convocat una comissió d'estudi creada el 2008 per definir els nous preus de l'aigua. El regidor de Medi Ambient va insistir en el fet que la comissió es va crear per tractar la renovació del sistema tarifari que implicaria el pas de l'aforament als comptadors –un projecte de moment aturat–, però l'oposició va mantenir les seves queixes sobre la falta d'informació. «Van crear una comissió d'estudi i no han volgut saber res més del tema», va dir el regidor de CiU Jordi Mas.

El regidor d'NH Lluís Marcé va assegurar que l'empresa Sorea, encarregada del servei d'abastiment de l'aigua, ja ha carregat els nous preus als ciutadans tot i que encara no havien estat aprovats pel ple; l'alcalde, Jordi Baijet (PSC), es va comprometre a demanar «explicacions a l'empresa». «Si ha de tornar diners en un altre rebut, ho farà», va dir Baijet.

Crítiques pel deute

El govern va donar a conèixer els resultats del compte general de l'Ajuntament del 2008, seguint un «principi de transparència, informació i millora contínua», segons la regidora d'Hisenda, Carmen Prat (PSC). La «complexitat» dels diferents processos ha fet endarrerir la presentació de l'anàlisi econòmica quatre mesos, segons la regidora. Prat va anunciar que segons el rànquing sobre l'endeutament dels municipis del Ministeri d'Economia i Hisenda, Sitges figura en el número 90 en l'àmbit de l'Estat espanyol; el 21, a Catalunya, i el 14, a la província de Barcelona. «Som conscients del nivell d'endeutament», va dir Prat, que va assegurar, però, no sentir-se «preocupada» tenint en compte que el municipi ha destinat les inversions per «fer equipaments i generar activitat econòmica».

Els 2,2 milions d'euros de despeses no pressupostades el 2008 i un romanent de tresoreria per a despeses generals de menys 12,8 milions quan el 2007 era de menys 3,2 milions van ser dos dels exemples de CiU a l'hora de criticar la gestió econòmica del govern municipal. «Els números són molt negatius», va dir el regidor del PP Jorge Carretero. El regidor d'AxS, Andreu Bosch, va repassar les necessitats de finançament: «el 2006 no n'hi havia, el 2007 eren de 9,3 milions, i el 2008, de 14 milions», va afirmar Bosch, que va acusar el govern de «gastar més del que pot estalviar».


LES FRASES

JOSEP ORRIOLS
regidor de medi ambient (PSC)
«De l'augment del 6,48%, un 1,18% és la gestió del servei, i un 5,3% són les inversions. L'aigua ha pujat el mateix que l'IPC»
JORDI MAS
regidor de ciu
«Les coses no s'han fet bé des del començament. No hem vist millores en el rendiment de la xarxa. L'augment és excessiu»
JORGE CARRETERO
regidor del pp
«No estem d'acord que es repercuteixi en tan curt espai de temps les inversions, que les podria haver realitzat directament l'Ajuntament»
LLUÍS MARCÉ
regidor DE NH
La companyia Sorea ja ha girat el nou preu sense esperar que ho aprovés el ple. Al juliol l'aigua tornarà a pujar, aquest 6,48% no és real»
ÀNGELS PARÉS
regidora d'erc
«S'han fet inversions importants, però Sorea ha estat molts anys sense fer res a Sitges. Trobem que és injusta la pujada»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.