CiU força a crear una comissió d'investigació pel foc d'Horta i Montilla ho veu electoralista

El president i ICV-EUiA consideren que la federació utilitza les víctimes de l'incendi per a finalitats polítiques

Hi haurà comissió parlamentària d'investigació, la primera de la legislatura, per «conèixer la realitat i assumir responsabilitats» en la gestió de l'incendi de la Terra Alta, que el juliol de l'any passat es va endur la vida de cinc bombers. La federació es va resistir fins ahir a la tarda, en la sessió de control al govern de la cambra, a anunciar la voluntat d'aclarir els fets amb una comissió, després que al matí els populars es van mostrar indignats perquè els convergents s'havien desdit de sumar esforços en aquest sentit. La portaveu del PP al cambra, Dolors Montserrat, fins i tot havia criticat que «en moments difícils, CiU ajuda a tapar les vergonyes del govern tripartit».

Ahir a última hora la federació reflexionava si articulava o no la petició pel seu compte, prescindint de la resta de l'oposició. Per tirar endavant la comissió calen, segons el reglament de la cambra, un terç dels diputats o bé tres grups parlamentaris. Per tant, CiU, sola, ja té prou pes per registrar la demanda, mentre que el PP i Ciutadans necessiten forçosament el suport de la federació.

El portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, va contraposar l'«allau» de dades fetes públiques arran de l'aixecament del secret de sumari amb la versió donada de les causes i la gestió del foc pel conseller d'Interior, Joan Saura, i el de Medi Ambient, Francesc Baltasar. Pujol pensa que el relat dels dos consellers ecosocialistes queda qüestionat. El PP va acusar Saura de «mentir» i va reclamar directament el cessament de tots dos.

La reacció del president Montilla va ser censurar que l'oposició intenti «usar» les víctimes mortals de l'incendi amb «finalitats electorals». El cap de l'executiu va instar CiU a deixar treballar la justícia: «No ens busqui per fer judicis polítics paral·lels». Tot i això, va afirmar que el govern col·laborarà amb la comissió i que l'executiu es compromet a comparèixer al Parlament «les vegades que calgui a donar explicacions». El president, que un cop més va sortir en defensa dels consellers d'ICV-EUiA, va insistir que quan es va aixecar el secret de sumari, el número tres del tripartit i el conseller de Medi Ambient van donar «totes les explicacions» en seu parlamentària.

A més, Montilla va recordar que CiU pot reclamar la constitució de la comissió en solitari gràcies a una modificació del reglament «propiciada» pel tripartit. «Avui vostès poden demanar la comissió d'investigació; en incendis passats no es podia fer», va dir referint-se als governs convergents de l'expresident Jordi Pujol.

Des d'ICV-EUiA, la portaveu parlamentària, Dolors Camats, també va criticar que la federació «utilitza» els cinc bombers morts per fer electoralisme i va indicar que la formació ecosocialista no té «cap temor» a un desgast motivat per la gestió del foc. Camats troba que s'han donat explicacions «de sobres» i va negar que els consellers Saura i Baltasar tinguin «res a amagar».

ORIOL PUJOL
Portaveu de CiU al Parlament
«Hi ha hagut una allau de dades i informacions que han fet posar en dubte les informacions del govern, que qüestionen els relats dels consellers Saura i Baltasar»
JOSÉ MONTILLA
President de la Generalitat
«Nosaltres no volem usar els morts ni deixarem que altres ho facin. No ens busqui per fer judicis polítics paral·lels»
DOLORS CAMATS
Port. d'ICV-EUiA al Parlament
«CiU usa la mort de cinc bombers per fer electoralisme. Hi ha cinc servidors públics morts i CiU no té aturador. Saura i Baltasar no tenen res a amagar»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.