El Penedès, en peu de guerra

Polítics i entitats comencen a moure's per aconseguir la vegueria pròpia que ja ha demanat el 90% de la població

«Aquest és el cas més flagrant del que és fer cas omís a la població», va dir ahir la presidenta d'Unió de l'Alt Penedès, Coque Tuyà. Tant ella com els seus companys de la federació nacionalista de CiU buscaran el suport de tots els seus companys arreu de Catalunya. «Si CiU no dóna suport al projecte del govern, aquesta llei naixerà morta», va explicar l'alcalde de Vilafranca, Pere Regull. El diputat de CiU Joan Raventós va explicar que des del grup parlamentari demanaran a totes les entitats que han donat suport a la creació de la vegueria que vagin al Parlament a explicar les raons per les quals creuen en la vegueria, davant de la resta de grups parlamentaris. I, a més, presentaran una esmena que reclami la creació de la vuitena vegueria corresponent a l'àmbit de planificació territorial del Penedès. «I, aleshores, tothom que voti», va dir Raventós. Des del seu punt de vista, el més difícil d'entendre és que ERC hagi tirat endavant una llei sense comptar amb la vegueria del Penedès quan al territori sempre ha donat suport a la iniciativa. Per al diputat de CiU, el projecte de llei aprovat pel govern no és res més que un canvi de cromos entre el PSC i ERC: «Els republicans tindran vegueries a canvi que els socialistes recuperin el govern de l'àrea metropolitana de Barcelona.» Precisament, l'alcalde de Vilafranca va voler remarcar que el projecte de llei que ara entrarà al tràmit parlamentari és una creació dels socialistes, amb l'únic objectiu de «garantir-se una àrea metropolitana forta com a contrapoder de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona». Per Regull, «els socialistes s'han venut el Penedès per preparar la seva travessia en el desert quan perdin el poder a la Generalitat i a l'Ajuntament de Barcelona». Per ell, els republicans han demostrat «que són dèbils, però els socialistes són culpables».

En aquest sentit, ahir va transcendir l'argumentari que el partit dels republicans va fer arribar dimarts mateix als seus regidors i dirigents al Penedès, amb la intenció d'amortir les crítiques del territori contra el projecte de llei aprovat pel govern sense la vegueria del Penedès. En l'argumentari remarca que una de les reivindicacions històriques d'Esquerra ha estat la substitució de les diputacions per les vegueries i la supressió de la divisió provincial, i la llei de vegueries hi dóna resposta i ho confirma. I també remarca que el projecte de llei del conseller Ausàs preveu específicament la creació de set àmbits, «si bé deixa la porta oberta a creació de noves vegueries i preveu específicament la iniciativa dels ajuntaments del territori per fer-ho».

Els alcaldes i regidors de CiU lamenten que, si el Penedès ja compleix els requisits de la llei, ERC hagi estat incapaç de defensar aquesta demanda al govern de Catalunya.

L'alcalde de Sant Martí Sarroca, Ramon Carbó, creu que aquest projecte de llei és la prova «del doble discurs d'ERC i del seguidisme que fan dels socialistes espanyols». Ahir, els alcaldes de CDC del Penedès van demanar suport a la resta d'alcaldes convergents i al seu partit per intentar evitar que aquesta llei s'aprovi si no inclou el Penedès.

Mentrestant, al territori, les entitats ja s'han començat a moure per demostrar al govern català el rebuig de la seva decisió. El president de l'Institut d'Estudis Penedesencs (IEP), que va impulsar la primera campanya en demanda de la vegueria del Penedès fa més de cinc anys, va lamentar dimarts al vespre que, «si ERC tenia tan clar que s'havia de crear la vegueria del Penedès, hagi estat incapaç d'impulsar-la des del govern». Arnabat, però, es va mostrar optimista sobre la possibilitat d'introduir la vuitena vegueria en el tràmit parlamentari de la llei, ja que si no és així el Penedès quedarà dividit com ara i al servei dels interessos d'altres territoris, que no seran els propis.

Un partit no és una lliga

La plataforma per la Vegueria Pròpia va reconèixer dimarts que el govern els havia guanyat el partit, però no donen la lliga per perduda. Dimarts a la nit, la plataforma va emetre un comunicat on mostrava el disgust per la decisió del govern català de no incloure la vegueria del Penedès en el mapa, i anunciava la intenció d'analitzar detalladament el text del projecte de llei. Mentrestant, la plataforma emplaçava els ajuntaments a aprovar mocions reclamant el desig que ja s'ha fet públic de forma activa durant els últims cinc anys. Precisament, ahir CiU de l'Alt Penedès va anunciar la intenció de començar a presentar mocions amb aquest objectiu en tots els ajuntaments on té representació.

«Sense Penedès, no hi ha tripartit»

Dimarts al vespre va començar a circular al Penedès un SMS que convocava tothom a una manifestació dissabte vinent a les 6 de la tarda a la plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú i de Vilafranca del Penedès. En un primer moment, tothom va assenyalar la Plataforma per la Vegueria Pròpia, que en aquell moment s'havia reunit per dissenyar una nova estratègia per aconseguir la introducció del Penedès com a vegueria en la reordenació territorial de Catalunya. El cert és que la mobilització civil és una de les eines que la plataforma ha sospesat i té en compte amb l'objectiu de fer pressió des del territori, però no tan precipitadament. Ahir, els dubtes sobre l'SMS continuaven. El lema deia: Si no hi ha vegueria del Penedès, no hi haurà ni vegueries ni tripartit. La convocatòria va arribar al Facebook i alguns blocs i diaris digitals se'n van fer ressò durant tot ahir. Ningú no sap d'on prové la convocatòria, però ja hi ha un gruix important de defensors de la vegueria del Penedès que han confirmat la seva intenció d'assistir-hi. Aquest pot ser un primer pols per mesurar la capacitat de mobilització de la causa.

Sords, cecs i muts

L'aprovació del projecte de llei de set vegueries del govern va provocar la reacció de tots els partits i entitats involucrats en la demanda de la vegueria del Penedès. A la zona aquesta llei és la prova de la desatenció del govern a les demandes del territori. El regidor de la CUP Llorenç Casanovas va advertir que, «com més es retardi el procés de reconeixement del Penedès com una vegueria pròpia, més difícil serà aconseguir-la». La llei resulta ambigua en aquest sentit. Els més involucrats en la campanya lamenten, però, que en tots aquests anys el govern no hagi escoltat ni mirat el Penedès i ara hagi estat incapaç d'argumentar els motius pels quals ha decidit prescindir de la vuitena vegueria, sense donar cap resposta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.